вгору

Карантинні нововведення для бізнесу. Які нюанси треба знати?

ДПСУ розмістила на офіційному сайті Інформаційний лист № 7, у якому надала роз’яснення про нововведення для бізнесу у період карантину відповідно до Закону України від 17.03.2020 №533-IX.

Розглянуто низку важливих тем, які турбують бізнес. Наразі податківці роз’яснили такі питання: 

  1. На які саме штрафні санкції розповсюджується звільнення від відповідальності платників податків за порушення податкового законодавства, здійснені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, чи будуть застосовуватися штрафні санкції за заниження податкових зобов’язань, а також нараховуватись пеня за несвоєчасну сплату. 
  2. На який період запроваджено мораторій на проведення перевірок, що буде з перевірками, розпочатими до 18 березня 2020 року, які ще не завершені? Про це - у нашому матеріалі.
  3. У який термін потрібно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи; хто звільняється від нарахування та плати за землю, а також від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ? Докладно про те,  як платити за землю та податок на нерухомість у період дії карантину та про карантинні нововведення щодо ЄСВ читайте  у Блозі бухгалтера.

Цікавою стане і тема щодо зміни термінів запровадження нових правил використання РРО. Про це читайте у нашому матеріалі Відтерміновано ключові дати обов’язкового запровадження РРО.

У інформаційному листі зазначені основні нововведення по датах:

Період

Нововведення для бізнесу

з 1 березня по 30 квітня 2020 року

  • за цей період не нараховується та не сплачується плата за землю, що застосовується в господарській діяльності, податок на нерухомість за нежитлові приміщення;
  • звільнюються від ЄСВ всі ФОПи та ті, хто займаються незалежною профдіяльністю;
  • обмеження застосування штрафів по ЄСВ.

 

з 1 березня до 31 травня 2020 року

за цей період обмежується застосування більшості штрафів за порушення податкового законодавства (відповідальність за порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати зберігається).

 

з 18 березня по 31 травня 2020 року

на цей період установлюється мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок, крім перевірок що стосуються сум бюджетного відшкодування з ПДВ.

 

З 18 березня по 18 травня 2020 року

мораторій на проведення документальних перевірок з ЄСВ.

 

До 1 липня 2020 року

 

продовжується термін подання річної декларації про майновий стан і доходи.

 

На 3 місяці

відтерміновується обов’язкове введення РРО для всіх категорій «спрощенців».

 

На підставі даного інформаційного листа ми підготували матеріали у Блозі бухгалтера.

Слідкуйте за нашими новинами у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі. Ми будемо інформувати  Вас про всі важливі події.