вгору

Касова книга: як закриваємо у випадку зміни форми або по закінченню календарного року?

Касова книга – документ установленої форми, що застосовується для здійснення первинного обліку готівки в касі. Типова форма касової книги (КО-4), визначена у додатку 5 до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою НБУ від 29.12.2017р. №148 (далі – Положення №148). Положенням № 148 передбачено ведення касової книги впродовж одного календарного року. Тому, якщо у касовій книзі залишились незаповнені сторінки (пусті), то на таких сторінках проставляється прочерки або на наступній сторінці після останнього запису ставиться дата закінчення книги, що засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера підприємства (юридичної особи).

Порядок закриття касової книги у випадку зміни її форми здійснюється так само, як і по закінченню календарного року.

Якщо касова книга закінчується або змінюється її форма, то нумерація сторінок у наступній касовій книзі повинна розпочинатись з «1».

До відома!

Касова книга по закінченню календарного року закривається у встановленому порядку, засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера, і передається для зберігання відповідно до законодавства України.

Так, п. 44.3 Податкового кодексу України визначено, що платники податків зобов’язані після закінчення касової книги, яка велась, зокрема, на паперових носіях, зберігати її протягом не менш як 3 роки з дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи.

Роз’яснення з цього питання було надано в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.15

Додатково про особливості оприбуткування готівки в касі, зміни до порядку ведення касових операцій та про нове у застосуванні РРО та КОРО, читайте у Блозі бухгалтера.