вгору

Коригування обсягів придбання без ПДВ: що у декларації з ПДВ?

Нагадуємо нашим користувачам, що до податкового кредиту відносяться суми ПДВ, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій, зокрема, з придбання або виготовлення товарів (у т. ч. в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг. Це передбачено п. 198.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). При цьому всі обсяги придбаних товарів/послуг відображаються в розд. II «Податковий кредит» Податкової декларації з податку на додану вартість (далі – декларація з ПДВ).

Форма та порядок заповнення декларації з ПДВ затверджені наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21 (далі – Порядок № 21).

Відповідно до пп. 1 п. 4 розд. V Порядку № 21 до розд. II «Податковий кредит» декларації з ПДВ включаються, зокрема, обсяги придбання (виготовлення, будівництва, спорудження, створення) за нульовою ставкою та/або без ПДВ (рядок 10.3 податкової Декларації з ПДВ) товарів/послуг, необоротних активів на митній території України.

Коригування податкового кредиту відображається у рядку 14 Декларації з ПДВ.

Звертаємо увагу, що згідно з пп. 3 п. 4 розд. V Порядку № 21 при заповненні рядка 14 обов’язковим є подання додатку 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ (Д1)» (далі – додаток 1), що заповнюється в розрізі контрагентів.

Виходячи з форми додатку 1, коригування податкового кредиту за ст. 192 ПКУ відображається у таблиці 2 додатка 1. Але, виходячи зі змісту цієї таблиці, в ній повинні відображатися лише операції з ПДВ, що оподатковуються за основною ставкою 20% та ставкою 7%.

Таким чином, коригування обсягів придбання без ПДВ (у т. ч. за нульовою ставкою) відображенню у декларації з ПДВ не підлягають.

Відповідь надали податківці в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 101.23.

Нагадуємо нашим користувачам, що 22 жовтня 2018 р. – граничний строк подання декларації з ПДВ за вересень 2018 року платниками, у яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю. Ідентифікатори декларації з ПДВ у програмі M.E.Doc J(F)0200120, додатка 1 до декларації з ПДВ – J0200520 (F0200420).

Додатково читайте у Блозі бухгалтера про алгоритм заповнення додатка 3 до декларації з ПДВ та про те, коли збільшувати (зменшувати) зобов’язання з ПДВ та податковий кредит при зміні ціни.