вгору

Нацбанк продовжує впровадження безпаперових технологій

З 12 червня 2018 року діють оновлені Правила здійснення за межі України та в Україні переказів фізичних осіб за поточними валютними неторговельними операціями та їх виплати в Україні, затверджені постановою Правління НБУ від 29.12.2007 р. № 496 (Далі – Правила № 496).

Оновлені Правила № 496 передбачають застосування безпаперових технологій і розширення кола суб’єктів фінансового ринку, в касах яких може бути виданий переказ з-за кордону.

НБУ повідомив, що тепер банкам і їх клієнтам (фізичним особам-резидентам) надається можливість застосовувати сучасні комунікаційні технології Paperless під час переказів іноземної валюти. Клієнти банків зможуть подавати електронні копії підтверджуючих документів для здійснення переказів іноземної валюти за межі України з поточних рахунків в іноземній валюті. Важливо врахувати, що такі копії необхідно засвідчити електронним підписом відповідно до внутрішнього порядку банку, який розроблено відповідно до вимог Положення про застосування електронного підпису в банківській системі України.

У свою чергу, банки зможуть створювати електронні копії підтверджуючих документів, представлених фізособами для здійснення переказу в паперовій формі, для їх подальшого зберігання.

Крім того, фізичні особи отримали можливість за допомогою міжнародної платіжної системи ініціювати в гривні переказ в іноземній валюті за межі України, а також за рішенням відправника переказу в іноземній валюті, зробленого із закордону, отримати його в Україні в гривні (тобто у валюті, відмінній від валюти його відправлення).

Внесення таких змін до Правил № 496 передбачено постановою НБУ від 07.06.2018 № 62.

До відома. Комплексна програма  розвитку фінансового сектору України до 2020 року  передбачає підвищення продуктивності банківської системи, у т. ч. за рахунок впровадження цифрових технологій та безпаперових бізнес-процесів, використання новітніх ІТ-технологій, спрощення та оптимізації діяльності учасників фінансового сектору.

Комплексний план заходів щодо виконання Програми одним із пунктів передбачає «здійснення трансакцій у безпаперовій формі».