вгору

Надання в оренду рухомого майна фізособою: яка ознака доходу у формі № 1ДФ?

ГУ ДФС у Рівненській області нагадало, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. А за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму (ст. 759, ст. 762 глави 58 Цивільного кодексу України, далі – ЦКУ).

Відповідно до ч. 1 ст. 626 глави 52 ЦКУ договір – це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

Наявність саме цивільно-правового договору є необхідною умовою для того, щоб відповідна операція вважалася орендною операцію.

Отже, договори оренди нерухомого (рухомого) майна відносяться до договорів цивільно-правового характеру.

Водночас, предметом договору про надання послуг та договору найму є різні об’єкти цивільних прав. Предметом договору найму є неспоживна річ (ст. 760 ЦКУ), а предметом договору про надання послуг є послуга, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності (ст. 901 ЦКУ).

Таким чином, договір найму (оренди) не може бути віднесений до договору про надання послуг.

До відома!

Відповідно до Довідника ознак доходів, наведених у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4, суми орендних платежів, які виплачуються податковим агентом на користь фізичних осіб на підставі договорів оренди рухомого майна (транспортний засіб, обладнання, устаткування та інше майно), відображаються податковим агентом у податковому розрахунку за формою № 1ДФ за ознакою доходу «127», як виплата інших доходів.

Отже, юридична особа (фізособа-підприємець) – орендар при виплаті доходу фізичній особі – орендодавцю зобов’язана нарахувати, утримати та сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою, визначеною п. 167.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) (18%), та відобразити дану виплату у податковому розрахунку за формою № 1ДФ за ознакою доходу «127».

Аналогічну відповідь розміщено в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.25.

Зауважимо, що з суми орендної плати податковий агент утримує і військовий збір (1,5%) відповідно до п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Звертаємо увагу! Подавати звіти 1ДФ, 1ПВ, ЄСВ та інші до контролюючих органів зручно через програму M.E.Doc (рішення M.E.Doc.Держава). Для автоматичного заповнення цих звітів на підставі зарплатних даних використовуйте рішення M.E.Doc.Зарплата.

Нагадаємо, що ДФС оприлюднила проект змін щодо ознак доходу форми № 1ДФ, який, у разі прийняття, набере чинності 01.10.2018 року.