вгору

НБУ привів у відповідність до законодавства постанови, що стосуються питань порядку відкриття та ведення рахунків клієнтів банків

На сайті НБУ розміщена постанова «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів НБУ» від 28.01.2019 р. № 23 (далі – Постанова № 23).

Постанова № 23 набрала чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування (31.01.2019р.).

Питання, які врегульовані Постановою № 23 стосуються:

- порядку використання електронних підписів на електронних документах (в т. ч. на електронних розрахункових документах);

При здійсненні розрахунків за допомогою електронних систем банка («клієнт – банк», «клієнт – Інтернет – банк») застосовуються електронні розрахункові документи. І одним із основних реквізитів при заповненні електронних документів є електронний підпис. Це установлено нормативно-правовими актами НБУ з питань застосування електронного підпису в банківській системі України.

- скасування норми щодо подання картки зі зразками підписів;

За новими нормами подавати картку із зразками підписів ФОП, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, ФОП-нерезидентами – інвесторами не потрібно, достатньо подати заяву про відкриття рахунку.

- зобов’язання банків надсилати повідомлення до органів виконавчої служби про відкриття/закриття рахунків фізосіб, які внесені до Єдиного реєстру боржників;

Такі заходи банк здійснює для посилення відповідальності та відповідно до вимог Закону щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання.

- використання рахунку умовного зберігання (ескроу) при здійсненні операцій щодо купівлі-продажу нерухомості.

Відтепер, рахунок умовного зберігання (ескроу) використовується також для здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомості.

Зазначимо, що рахунок умовного зберігання (ескроу) – рахунок, що відкривається банком клієнту на договірній основі для зарахування коштів та перерахування їх/видачі готівкою у випадках, передбачених законодавством, особі, зазначеній клієнтом (бенефіціару), або повернення таких коштів клієнту за настання підстав, передбачених договором.

Таким чином, НБУ приведено у відповідність до вимог законодавства питання щодо порядку відкриття та ведення рахунків клієнтів банків.

Докладніше про Закон України «Про електронні довірчі послуги», про відповідальність аліментників та про нові вимоги щодо ведення касових операцій банками, читайте у Блозі бухгалтера.