вгору

Ненарахування індексації або її нарахування у меншому розмірі: за що штраф більший?

Держпраці у листі від 07.05.2018 р. № 3570/4.1/4.1-ДП-18 надала роз’яснення щодо відповідальності за ненарахування індексації зарплати та її нарахування у меншому розмірі.

Так, у листі зазначено, що норми і гарантії в оплаті праці, передбачені частиною першою ст. 12 Закону України "Про оплату праці" та вимогами Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), є мінімальними державними гарантіями.

Статтею 95 КЗпП передбачено, що заробітна плата підлягає індексації у встановленому законодавством порядку.

Таким чином, ненарахування індексації заробітної плати за наявності підстав є порушенням статті 95 КЗпП та, відповідно, мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Порушення правил обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації та сум індексації є порушенням порядку індексації, не підпадає під визначення мінімальних державних гарантій в оплаті праці, наведене у статті 12 Закону України "Про оплату праці", та належить до категорії інших порушень.

Звертаємо увагу! Згідно зі ст. 265 КЗпП:

- за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці передбачено штраф у десятикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (37230,00 грн. у 2018 році);

- за порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі – штраф у трикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення (11169,00 грн. у 2018 році);

- за порушення інших вимог трудового законодавства, – у розмірі мінімальної заробітної плати (3723,00 грн. у 2018 році).

Отже, як бачимо, штрафи за ненарахування індексації в рази вище, ніж штрафи за її нарахування у меншому розмірі.

Нагадаємо, право на проведення індексації заробітної плати настає, коли індекс споживчих цін перевищить поріг індексації, встановлений з січня 2016 р. у розмірі 103%.

Докладно про те, як проводити індексацію зарплати у травні та червні 2018 року читайте у роз’ясненні фахівців Мінсоцполітики.