вгору

Невірно визначений звітний період при формуванні податкових накладних з ПДВ: відповідальність

При включенні до податкового кредиту сум ПДВ потрібно звертати увагу на те, в якому звітному періоді були складeні та зареєстровані в ЄРПН податкові накладні.

Згідно зі ст. 198 Податкового кодексу України податкові накладні не можуть бути відображені у складі податкового кредиту звітного періоду складання податкових накладних та розрахунків коригувань, а повинні бути відображенні у звітному періоді їх реєстрації.

Так само до податкового кредиту не зараховуються суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів або послуг, які не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними, розрахунками коригування, або митними деклараціями чи іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ.

Тобто, суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів чи послуг, зазначені в податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням строку реєстрації, включаються до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкові накладні або розрахунки коригування в ЄРПН, але не пізніше ніж через 1095 календарних днів з дати складення податкових накладних або розрахунків коригування (у тому числі для платників, які застосовують касовий метод).

У разі виявлення контролюючим органом помилок при визначенні суми податкового зобов’язання або збільшення суми бюджетних відшкодувань, передбачено накладення штрафних санкцій на платника у розмірі 25% від суми визначеного податкового зобов’язання, завищеного бюджетного відшкодування; у разі повторного (протягом 1095 днів) порушення – 50% штрафних санкцій (ст. 123.1 ПКУ). А також передбачена відповідальність за ст. 163-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Дане роз’яснення розміщено на сайті Офісу великих платників податків ДФС.

Нагадуємо нашим користувачам, що у M.E.Doc наявний модуль «Облік ПДВ», що забезпечує можливість зручної роботи з податковими накладними (J(F)1201010), додатком 2 до неї – розрахунок коригування (J(F)1201210) та податковою декларацією з ПДВ (J(F)0200120).