вгору

Новий порядок блокування ПН: оприлюднено проєкт постанови

ДПС на своєму сайті оприлюднила проєкт Постанови Кабміну «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Проєкт постанови затверджує:

  • Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – Порядок зупинення ПН/РК);
  • Порядок роботи комісій з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
  • Порядок розгляду скарги на рішення комісій регіонального рівня з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

З набранням чинності цієї постанови втратить чинність постанова Кабміну від 21.02.2018 р. № 117 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Нагадаємо, що Окружний адміністративний суд м. Києва своїм рішенням від 05.06.2019 року визнав окремі пункти постанови №117 протиправними та нечинними, зокрема, у зв’язку з тим, що Кабміном була порушена процедура прийняття нормативно-правового акту. Іншим своїм рішенням від 24.06.2019 року Окружний адміністративний суд м. Києва не визнав критерії ризиковості платника податків, встановлені листом ДФСУ. Дані судові рішення ще не набрали законної сили у зв’язку з їх оскарженням.

Водночас, проєктом постанови було враховано питання щодо процедури затвердження критеріїв ризиковості платника податків, позитивної історії платника податків та ризиковості здійснення операцій. У проєкті постанови вони затверджені, як додатки 1-3 до Порядку зупинення ПН/РК.

Крім того, проєктом планується збільшити розмір загальної суми ПДВ з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг), сплаченої за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено податкову накладну/розрахунок коригування, з 400 тис. грн. до 1 млн. грн. Мова йде про одну з ознак безумовної реєструється ПН/РК в ЄРПН без подальшої перевірки на критерії ризиковості.

 

Також проєктом визначено, що питання відповідності/невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку розглядається комісією регіонального рівня. У разі встановлення відповідності платника податку хоча б одному з критеріїв ризиковості платника податку комісією регіонального рівня приймається рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку (додаток 4 до Порядку зупинення ПН/РК).

Комісією регіонального рівня розглядається питання щодо виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, у разі:

  • виявлення обставин та/або отримання інформації, яка свідчить про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку;
  • та/або отримання інформації та копій відповідних документів від платника податку, які свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Інформація та копії документів, подаються платником податку до ДПС в електронній формі засобами електронного зв’язку.

У разі затвердження постанова набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем її опублікування.