вгору

Суд частково скасував порядок блокування податкових накладних

За інформацією Судово-юридичної газети 05 червня 2019 року суд оголосив вступну та резолютивну частину Рішення по справі № 826/12108/18, яким задовольнив адміністративний позов про визнання п. 10, п. 20, п. 21 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 21.02.2018 p. №117 (далі – Порядок №117) протиправними та нечинними.

Позивач просив суд, зокрема:

  • визнати нечинними положення нормативно-правового акта, визначені п.10, п.20, п.21 Порядку №117.
  • зобов'язати Кабмін прийняти новий нормативно-правовий акт, який би передбачав дотримання та виконання п. 201.16 Податкового кодексу України на заміну Порядку №117.

Підставою звернення до суду з таким позовом стала незгода позивача з правомірністю та обґрунтованістю п.10, п.20, п.21 Порядку №117, як наслідок, незгода з діями відповідачів щодо зупинення та відмови в реєстрації податкової накладної.

За результатами розгляду справи Окружний адміністративний суд м. Києва визнав п. 10, п. 20, п. 21 Порядку №117 протиправними та нечинними.

Текст рішення на момент написання цього матеріалу ще не опубліковано у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Зауважимо, що у разі набрання чинності даним судовим рішенням блокування податкових накладних та розрахунків коригування буде неможливо, адже саме п. 10 зазначеного Порядку передбачено затвердження ДФС критеріїв ризиковості платника податку, здійснення операцій та перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку.

Однак, дане рішення ще може бути оскаржене. А тому, не поспішаємо робити висновки.

Також читайте у Блозі бухгалтера про те, що суд не визнав критерії ризиковості платника податків, встановлені листом ДФСУ.