вгору

Новий законопроект щодо запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів від Уряду

КМУ підтримав проект Закону «Пpo запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», який спрямований на комплексне удосконалення національного законодавства у сфері фінансового моніторингу.

Цей законопроект адаптує українське законодавство з питань запобігання і протидії відмиванню доходів до норм четвертої Директиви ЄС 2015/849 та Регламенту ЄС 2015/847, стандартів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму (FATF).

Законопроектом пропонується зменшити кількість ознак фінансових операцій, про які банки, страховики, кредитні спілки, ломбарди, біржі, платіжні організації та інші фінансові установи – суб’єкти первинного фінансового моніторингу (СПФМ) – зобов’язані повідомляти Держфінмоніторинг.

При цьому, збільшується сума операцій зі 150 тис. грн до 300 тис.грн, про які вони повинні обов’язково звітувати, якщо їх здійснюють політично значущі особи або клієнти з держав, що не виконують рекомендації борців з легалізацією.

Крім того, передбачається застосування ризик-орієнтованого підходу СПФМ при проведенні належної перевірки своїх клієнтів та відповідно перехід до кейсового звітування про підозрілі операції своїх клієнтів.

До переліку спеціально визначених СПФМ внесено суб’єктів господарювання, які надають інформаційно-консультаційні послуги з питань оподаткування, тобто аудиторів, ревізорів і податкових консультантів, оскільки існує ризик того, що їхні послуги можуть бути використані для відмивання доходів від злочинної діяльності або з метою фінансування тероризму.

Слід зазначити, що за неподання, несвоєчасне подання, або подання недостовірної інформації планується застосовувати штрафні санкції у розмірі 50000 н.м.д.г. (замість 2000 н.м.д.г.). А за порушення порядку зупинення фінансових операцій штрафні санкції будуть становити – 1,7 млн. грн (замість 34 тис.грн). За невиконання законних вимог посадових осіб суб’єктів державного фінансового моніторингу штрафні санкції будуть застосовані у сумі від 85 до 170 тис. грн.

Проект Закону вводить обов’язок для платіжних систем:

  • супроводжувати грошові перекази інформацією про платника та одержувача переказу;
  • забезпечувати наявність та повноту інформації про платника та одержувача платежу;
  • встановлювати запобіжні заходи, спрямовані на протидію маніпуляціям з грошима, одержаними від злочинів, та збиранню грошей чи майна для терористичних цілей.