вгору

Оплата лікарняних: 3 найпоширеніші помилки роботодавців та відповідальність за них

Найпоширенішою помилкою при оплаті листків непрацездатності є надмірне нарахування матеріального забезпечення, внаслідок чого виникає його переплата за рахунок коштів Фонду соцстраху. Це може статися при невірному визначенні розрахункового періоду та/або сум заробітної плати для обчислення середньоденної заробітної плати. А отже, при порушенні норм Порядку, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

Також часто роботодавці допускаються помилок і при порушенні норм Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі – Закон № 1105), а саме:

  • надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного сп’яніння, або дій, пов’язаних з таким сп’янінням (порушення норм ч. 1 ст. 23 Закону № 1105);
  • призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах на підставі листка непрацездатності, виданого (оформленого) з порушенням встановленого порядку (порушення норм ч. 1 ст. 31 Закону № 1105).

Згідно з ч. 5 ст. 15 Закону № 1105 роботодавці-страхувальники несуть відповідальність за:

1) порушення порядку використання коштів Фонду соцстраху, несвоєчасне або неповне їх повернення;

2) несвоєчасне подання або неподання відомостей, встановлених Законом № 1105;

3) подання недостовірних відомостей про використання коштів Фонду соцстраху;

4) шкоду, заподіяну застрахованим особам або Фонду внаслідок невиконання або неналежного виконання обов’язків, визначених Законом № 1105.

Зверніть увагу!

У разі подання недостовірних відомостей, використання роботодавцем коштів Фонду соцстраху з порушенням встановленого порядку, роботодавець добровільно чи на підставі рішення суду повинен відшкодувати Фонду заподіяну шкоду (ч. 3 ст. 15 Закону № 1105).

При порушенні порядку використання страхових коштів роботодавці відшкодовують Фонду соцстраху в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та/або вартість наданих соціальних послуг і сплачують штраф у розмірі 50% такої суми.

А за несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів на страхувальників та інших отримувачів коштів Фонду накладається штраф у розмірі 10% несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів. До того ж, одночасно, на суми несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів і штрафних санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1% зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу (ч. 6 ст. 15 Закону № 1105).

Відповідне роз’яснення надав Фонд соцстраху.

Нагадуємо нашим користувачам, що для подачі заяв-розрахунків (C1100101), повідомлень про виплату коштів застрахованим особам (C1100201) і звітності по використанню коштів Фонду (C0100224) в електронному вигляді в програмі М.E.Doc, страхувальники мають звернутись до робочих органів виконавчої дирекції Фонду соцстраху або їх відділень для укладення відповідних договорів.

Про нову звітність з лікарняних та інших виплат за рахунок Фонду соцстраху з 1 жовтня та алгоритм її заповнення та про єдину звітність по заборгованості зі сплати страхових внесків, яка планується з 1 січня 2019 року – читайте у Блозі бухгалтера.