вгору

Оплата праці за святкові та неробочі дні при підсумованому обліку робочого часу

Управління Держпраці у Полтавській області роз’яснило, як оплачується праця за святкові та неробочі дні, зокрема, при підсумованому обліку робочого часу.

Згідно зі ст. 62 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) надурочними вважаються роботи понад встановлену тривалість робочого дня (ст. 52, 53 і 61 КЗпП).

Відповідно до ст. 61 КЗпП на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях (далі – підприємства), а також в окремих виробництвах, цехах, дільницях, відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержана встановлена для даної категорії працівників щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, допускається за погодженням з виборним органом профспілки (профспілковим представником) підприємства запровадження підсумованого обліку робочого часу. Це робиться для того, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин (ст. 50, 51 КЗпП).

Згідно з ч. 3 ст. 106 КЗпП у разі підсумованого обліку робочого часу оплачуються як надурочні всі години, відпрацьовані понад встановлений робочий час в обліковому періоді, у порядку, передбаченому частинами першою і другою цієї статті. Також трудовим законодавством передбачено, що підлягає подвійній оплаті робота у святкові дні і неробочі дні, визначені ст. 73 КЗпП (ст. 107 КЗпП).

Робота у святковий і неробочий день оплачується у подвійному розмірі (ч. 1 ст. 107 КЗпП):

1) відрядникам – за подвійними відрядними розцінками;

2) працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, – у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

3) працівникам, які одержують місячний оклад, – у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.

Разом з тим, відповідно до вимог п. 11 Методичних рекомендацій щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджених наказом Мінпраці від 19.04.2006 р. № 138, у разі підсумованого обліку робочого часу робота у святкові та неробочі дні за графіком включається в норму робочого часу за обліковий період, установлену на підприємстві. Години роботи, що перевищуюсь цю норму, вважаються надурочними і оплачуються в подвійному розмірі. Тому під час підрахунку надурочних годин у випадку підсумованого обліку робочого часу робота у святкові і неробочі дні, проведена понад установлену на підприємстві норму робочого часу, за обліковий період не враховується, оскільки вона вже оплачена в подвійному розмірі, як надурочні години.

До відома! Про правомірність застосування надурочних робіт та їх оплату докладно читайте тут.