вгору

Оприлюднено проєкт порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН

Як ми вже повідомляли нашим читачам, ДПС на своєму сайті оприлюднила проєкт Постанови Кабміну «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Крім того, податківці опублікували ще один проєкт, пов’язаний із блокування ПН/РК. А саме: проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Зокрема, у проєкті наказу визначено перелік документів, необхідних для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, який включає в себе:

  • договори, зокрема зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них;
  • договори, довіреності, акти керівного органу платника податку, якими оформлені повноваження осіб, які одержують продукцію в інтересах платника податку для здійснення операції;
  • первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунки-фактури/інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм та галузевої специфіки, накладні;
  • розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;
  • документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачена договором та/або законодавством.

Крім того, у проєкті зазначено, що письмові пояснення та копії вищезазначених документів платник податку має право подати до контролюючого органу протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного у податковій накладній/розрахунку коригування.

Зазначимо, що даний перелік документів та термін подачі їх до ДПС не змінились, а лише винесені у окремий нормативний документ. Нагадаємо, що наразі дані вимоги визначені у п.п. 14 – 15 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабміну від 21.02.2018 р. № 117.

Крім того, із набранням чинності проєктом наказу втратить чинність наказ Мінфіну від 13.06.2017 № 566 «Про затвердження Порядку роботи комісії Державної фіскальної служби України, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації».

Цей наказ (у разі його прийняття) набирає чинності з дня його офіційного опублікування.