вгору

Особливості звітування платників єдиного податку у разі виплати доходів нерезиденту

Платники єдиного податку (фізичні і юридичні особи), які здійснюють на користь нерезидента – юридичної особи або уповноваженої ним особи будь-які виплати відповідно до п. 297.5 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), повинні складати та подавати додаток ПН до декларації з податку на прибуток підприємств.

Нагадаємо, що наказом Мінфіну від 19.10.2018 № 842 внесено зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Мінфіну від 20.10.2015 № 897.

Зокрема, рядок 9 заголовної частини декларації "Особливі відмітки" доповнено категорією «платник єдиного податку».

У зазначеному полі декларації проставляють позначку платники єдиного податку, які здійснювали на користь нерезидента - юридичної особи або уповноваженої ним особи будь-які виплати з доходів із джерелом їх походження з України, отриманим таким нерезидентом.

До відома наших користувачів, податківці рекомендують за 2018 рік звітувати з податку на прибуток вже за новою формою декларації. Граничний строк подання декларації з податку на прибуток за 2018 рік – 1 березня 2019 року. У програмі M.E.Doc нові форми декларації з податку на прибуток (J0100117, F0100702) вийшли в оновленні 11.00.025.

Платник єдиного податку, який здійснює на користь нерезидента – юридичної особи або уповноваженої ним особи будь-які виплати з доходів із джерелом їх походження з України, здійснює нарахування та сплату податку з доходів нерезидента в порядку, встановленому розділом III ПКУ, а саме, податок утримується за ставкою в розмірі 15% (крім доходів, зазначених у п.п. 141.4.3 - 141.4.6, 141.4.11 ПКУ, для яких встановлено інші розміри ставок податку).

Податок сплачується до бюджету за рахунок нерезидента під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України.

Роз’яснення було надано ГУ ДФС у Запорізькій області.

Докладно про зміни у формі декларації з податку на прибуток читайте у Блозі бухгалтера.