вгору

Підстави для анулювання реєстрації платника єдиного податку 4 групи

Податковим кодексом України (далі – ПКУ) передбачено, що реєстрація платника єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу (п. 299.10 ПКУ).

Підставами для анулювання реєстрації платника єдиного податку можуть бути:

  • подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування;
  • припинення дії юридичної особи;
  • якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва юрособи – платника єдиного податку 4 групи за попередній період становить менш як 75 %;
  • якщо платником єдиного податку 4 групи не подано податкову звітність.

Нагадаємо, що до 4 групи відносяться сільськогосподарські товаровиробники, як юрособи, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий період дорівнює або перевищує 75%, так і фізособи - підприємці, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, відповідно до Закону України "Про фермерське господарство".

Відповідно до п. 291.5-1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку 4 групи:

  • суб’єкти господарювання, у яких понад 50% доходу складає дохід від реалізації декоративних рослин, диких тварин, птахів;
  • суб’єкти господарювання, що провадять діяльність з виробництва підакцизних товарів, крім виноматеріалів виноградних, вироблених на підприємствах первинного виноробства для підприємств вторинного виноробства, які використовують такі виноматеріали для виробництва готової продукції. А також, крім електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії (за умови, що дохід від реалізації такої енергії не перевищує 25 % доходу від реалізації продукції;
  • суб’єкти господарювання, які станом на 1 січня базового (звітного) року мають податковий борг. Виняток становить безнадійний податковий борг, який виник внаслідок дії обставин непереборної сили.

При виявленні контролюючим органом під час проведення перевірок платника єдиного податку 4 групи порушення умов перебування на 4й групі, до такого платника податків будуть застосовані штрафні санкції, а також будуть донараховуватись податки та збори, від сплати яких даний платник звільнявся – як платник єдиного податку 4 групи (гл. 11 р.ІІ ПКУ).

Такий платник податку зобов’язаний перейти до сплати податків за загальною системою оподаткування, починаючи з наступного місяця після місяця, у якому встановлено таке порушення (абз. 2 п. 299.11 ПКУ).

Отже, контролюючий орган може анулювати реєстрацію платника єдиного податку при виявленні порушення умов перебування на 4й групі, а також при отриманні від платника заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування або припинення юридичної особи (крім перетворення) відповідно до закону.

Про це повідомили податківці ГУ ДФС у Тернопільській області.

Докладніше про те, що четверта група платників єдиного податку доповнилася фізособами-підприємцями, читайте у матеріалі у Блозі бухгалтера.