вгору

Приймання та видача готівки з каси: якими документами оформлюється?

Порядок приймання та видачі готівки з каси підприємства передбачений розділом ІІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою НБУ від 29.12.2017 № 148 (далі – Положення).

Приймання готівки у касу проводиться за прибутковим касовим ордером (додаток 2 до Положення), підписаним головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником підприємства. До прибуткових касових ордерів можуть додаватися документи, які є підставою для їх складання.

Про приймання підприємствами готівки у касу за прибутковими касовими ордерами видається квитанція (що є відривною частиною прибуткового касового ордера), підписана головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником, підпис яких може бути засвідчений відбитком печатки цього підприємства. При цьому, використання печатки підприємством не є обов’язковим.

Видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами (додаток 3 до Положення) або видатковими відомостями. Документи на видачу готівки підписуються керівником і головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником. До видаткових ордерів додаються заяви на видачу готівки, розрахунки.

У разі, якщо прибутковий чи видатковий касовий ордер підписаний особою, уповноваженою керівником підприємства на зазначені дії, то прізвище та ініціали вносяться саме тієї особи, що фактично підписувала такі ордери.

  • Приймання і видача готівки за касовими ордерами проводиться тільки в день їх складання. Виправлення в касових ордерах та видаткових відомостях забороняються.

Про це нагадало ГУ ДФС у Хмельницькій області.

Також на цю тему читайте такі матеріали:

Чи можна делегувати підписання видаткових касових ордерів за відсутності директора?