вгору

Процес реєстрації податкових накладних у ЄРПН – під подвійним контролем податківців

10 жовтня 2018 року ДФС оприлюднила свій наказ від 03.08.2018 р. № 523 «Порядок взаємодії Комісії Державної фіскальної служби України, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації, структурних підрозділів ДФС та головних управлінь ДФС в областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДФС» (далі – Порядок).

Відповідно до п. 3 Порядку комісією ДФС здійснюється:

  • аналіз прийнятих комісіями регіонального рівня рішень про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), рішень щодо врахування або неврахування таблиці даних платника ПДВ (додаток 1);
  • прийняття рішення про неврахування таблиці даних платника податку (додаток 2);
  • прийняття рішень про врахування наданих пропозицій щодо удосконалення роботи автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків та критеріїв ризиковості платника податку, критеріїв ризиковості здійснення операцій, показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку.

На розгляд Комісії ДФС виносяться, зокрема, письмові пояснення та копії документів платника ПДВ для підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній/розрахунку коригування, до якої/якого застосована процедура зупинення реєстрації, та рішення комісій регіонального рівня щодо врахування (неврахування) таблиці даних платника ПДВ.

У свою чергу, комісіями регіонального рівня здійснюється (п. 6 Порядку):

  • розгляд питань щодо внесення/виключення платників податку до (з) переліку ризикових платників податків згідно з п. 1.6 Критеріїв ризиковості платника податку, які затверджено ДФС та погоджено з Мінфіном (далі – Критерії);
  • розгляд наданої Комісією ДФС інформації по платниках з ознаками ризиковості в день її надходження, внесення таких платників податку до переліку ризикових платників податків, а в разі прийняття відповідного рішення – виключення платників податку з переліку ризикових платників податків.

При цьому голова комісії регіонального рівня забезпечує надання комісії ДФС письмових пояснень та матеріалів засідання комісії, що стали підставою для прийняття комісією регіонального рівня рішень. Термін їх надання – протягом двох робочих днів з дня надходження запиту Комісії ДФС. У той же час комісія ДФС може надавати комісіям регіонального рівня завдання. Вони є першочерговими та обов’язковими для виконання.

Нагадуємо нашим користувачам, що наразі є лише проект наказу «Про затвердження Критеріїв ризиковості платника податку, Критеріїв ризиковості здійснення операцій та Переліку показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку», який погоджений Державною регуляторною службою України 23.08.2018 р. А діючі критерії ризиковості та позитивної історії платників ПДВ, а також перелік кодів товарів і послуг наведені у листах ДФС від 21.03.2018 р. № 959/99-99-07-18 та від 21.03.2018 р. № 960/99-99-07-18.

Додатково читайте на цю тему у Блозі бухгалтера матеріал «Таблиця даних платника податку подається разом із поясненням – ДФС».