вгору

Реалізація спирту етилового у світлі СЕАРП та СЕ

Як ми вже неодноразово повідомляли, з 01.07.2019 року була запроваджена СЕАРП та СЕ, до якої включені, зокрема, суб’єкти господарювання, які здійснюють реалізацію спирту етилового.

 Докладно про етапи запровадження системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового читайте у Блозі Бухгалтера.

Нагадаємо, що реалізація спирту етилового для цілей розділу VI Податкового кодексу України – це будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) спирту етилового з переходом права власності на спирт етиловий чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  •  до акцизного складу;
  •  до акцизного складу пересувного;
  •  для власного споживання чи промислової переробки;
  •  будь-яким іншим особам.

Поняття "реалізація спирту етилового" застосовується виключно для суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність з виробництва спирту етилового.

Отримання ліцензії

Порядок реалізації спирту етилового визначений вимогами Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» від 19.12.1995 р.№ 481/95-ВР (далі – Закон № 481).

Так, згідно зі ст. 14 Закону №481 оптова торгівля на території України спиртом етиловим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим здійснюється за наявності ліцензії лише державними підприємствами (організаціями), спеціально уповноваженими на це Кабміном, крім оптової торгівлі спиртом етиловим на медичні та ветеринарні цілі, яка може здійснюватися за наявності ліцензії закладами охорони здоров’я та суб’єктами господарювання (організаціями) зооветеринарного постачання незалежно від форми власності.

Роздрібна торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим та виноградним дистилятом спиртовим забороняється.

Отже, у разі реалізації спирту етилового (оптової торгівлі спиртом) необхідно, як і раніше, отримати відповідну ліцензію.

Складання акцизних накладних та інших документів

З 01.07.2019 року платники акцизного податку при ввезенні на митну територію України спирту етилового або реалізації спирту етилового зобов’язані складати в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого спирту етилового та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

 Про терміни реєстрації акцизних накладних з 01.07.2019 року читайте у Блозі бухгалтера.

Отже, з 1 липня на платників акцизного податку, які реалізують спирт етиловий, поширився обов’язок складати акцизні накладні. Крім цього, такі платники складають, зокрема:

  • розрахунки коригування до акцизних накладних (для коригування показників АН);
  • Заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового (якщо виникає потреба поповнити обсяги залишків спирту етилового в СЕАРП та СЕ, в т. ч. у разі зміни умов оподаткування, або якщо в результаті зміни фізико-хімічних показників спирту етилового збільшується обсяг спирту за певним кодом);
  • Заявки на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними (складається щодо кожної операції з переміщення спирту етилового – у разі потреби);
  • Довідки про витратоміри-лічильники обсягу виробленого спирту етилового (для наповнення Єдиного державного реєстру витратомірів – лічильників обсягу виробленого спирту етилового);
  • Довідки про зведені за добу підсумкові облікові дані щодо обсягів обігу (отримання/відпуску) та залишків спирту на акцизному складі етилового (для наповнення Єдиного державного реєстру витратомірів – лічильників обсягу виробленого спирту етилового).

Доопрацювання у програмі M.E.Doc для реалізаторів спирту етилового

У програмі M.E.Doc у зв’язку з запровадженням СЕАРП та СЕ були здійснені значні доопрацювання у розділі Облік акцизного податку.

А саме, для виробників та реалізаторів спирту у розділі Облік акцизного податку були зроблені такі доопрацювання:

1) додано новий модуль Реєстр акцизних документів (спирт етиловий), за допомогою якого можна створювати наступні документи:

  • F/J1203401 Акцизна накладна Форма «С»;
  • F/J1203501 Розрахунок коригування акцизної накладної форми «С»;
  • F/J0209901 Заявка на поповнення (коригування) залишку спирту етилового;
  • F/J0210501 Акт інвентаризації обсягів залишку спирту етилового;
  • F/J1304101 Заява про реєстрацію платника акцизного податку;
  • F/J1304901 Заявка на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними;
  • F/J0210601 Довідка про витратоміри-лічильники обсягу виробленого спирту етилового та/або обсягу виробленої продукції;
  • F/J0210701 Довідка про зведені за добу підсумкові облікові дані щодо обсягів обігу (отримання/відпуску) та залишків спирту на акцизному складі виробника спирту та/або виробника окремих видів продукції.

2) Доопрацьовано модуль Реєстр ліцензій (спирт, алкоголь, тютюн). У модулі можна створювати документи:

  • F/J1303101 Заява на право оптової торгівлі (ліцензія);
  • F/J1303201 Заява на право оптової торгівлі (додаток);
  • F/J1303301 Заява на виробництво (ліцензія);
  • F/J1303401 Заява на право роздрібної торгівлі (ліцензія).

3) Для зручності платників акцизного податку Реєстр ТТН (спирт, алкоголь) перенесено в розділ Облік акцизного податку. Докладніше про це читайте у нашому матеріалі.

4) В розділ додано модуль Довідники. При виборі модуля здійснюється перехід до розділу програми Довідники - Загальні - Акциз. Довідники підключені у формах акцизних документів та призначені полегшити і прискорити заповнення відповідних форм. Розділ містить, зокрема, довідник:

  • Об'єкти на акцизному складі – перелік об'єктів акцизного складі (витратоміри, резервуари, рівнеміри), що використовуються у господарських одиницях, які мають статус акцизного складу. 

5) Назву довідника Господарські одиниці змінено на Господарські одиниці/Акцизні склади та переміщено у окремий розділ. У довіднику зберігаються, зокрема, дані господарських одиниць, що мають статус акцизного складу.

Також читайте у Блозі бухгалтера: