вгору

Розрахунок авансу для працівників з неповним робочим часом

Законодавством передбачено, що заробітна плата нараховується працівникові не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, який не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який ця виплата здійснюється (ч. 1 ст. 115 Кодексу законів про працю України, далі – КЗпП).

Виплата заробітної плати за першу половину місяця є авансом, який виплачується у період з 16 по 22 число поточного місяця. Крім того, аванс має бути не менше оплати за фактично відпрацьований час.

Поняття неповного робочого часу регламентується ст. 56 КЗпПУ, і встановлюється за погодженням роботодавця і працівника. При цьому норма робочого часу пропорційно зменшується.

Про те, як створити графік у програмі М.E.Doc ми розглядали у матеріалі «Неповний робочий час: як створити у М.E.Doc графік роботи працівника».

Нагадаємо! Розрахунок заробітної плати зручно проводити у програмі M.E.Doc модуль «Зарплата».

Як скласти розрахунок авансу за неповний робочий час у програмі M.E.Doc?

Для розрахунку авансу з врахуванням неповного робочого часу необхідно зробити певні дії.

В розділі «Налаштування» – «Види оплат» – «Виплати» – «Аванс» – «Додаткові показники» – «Розрахунок з врахуванням неповного робочого часу для працівників з графіком роботи» вказати графік з неповним робочим часом (Рис.1).

Рис.1

Для того, щоб перейти до Розрахункового листа необхідно перейти в розділ Розрахункова відомість.

Розрахунок авансу для співробітників, що працюють за вказаними в налаштуваннях графіками буде зроблено з врахуванням неповного робочого часу (Рис.2).

Рис.2

Нагадаємо, що за порушення термінів виплати заробітної плати передбачено застосування фінансової, адміністративної та кримінальної відповідальності:

- фінансова відповідальність – штрафні санкції застосовуються у розмірі 3х мінімальних заробітних плат (12519 грн=4173*3) (ст. 265 КЗпПУ);

- адміністративна відповідальність – від 30 до 100 нмдг (510-1700 грн) (ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення);

- кримінальна відповідальність – від 500 до 1000 нмдг (ст. 175 Кримінального кодексу України) або виправними роботами на термін до 2х років, або позбавлення волі на термін до 2х років, з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю – до 3х років.

За ті ж самі дії, вчинені повторно, застосовується штраф у розмірі від 1000 до 1500 нмдг або виправними роботами на термін до 3х років, або позбавлення волі на термін до 5ти років, з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю – до 3х років.