вгору

Розроблено проєкт попередження про порушення законодавства про працю

Нагадуємо нашим користувачам, що з 01.02.2020 р. Держпраці розпочала інспекції щодо дотримання трудового законодавства.

Відповідно до ст. 265 Кодексу законів про працю України, постанови КМУ від 21.09.2019 р. № 823 «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю (у редакції постанови КМУ від 04.12.2019 р. № 1132) розроблено проєкт форми попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю.

 Постановою № 1132 викладено у новій редакції Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про праці (далі – Порядок).

Як зазначено у пояснювальній записці до проєкту, за оновленою редакцією Порядку інспектор праці має складати не лише документи при проведенні та за результатами інспекційного відвідування (акт, припис тощо), а й новий документ – попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю. Уніфікована форма попередження має бути затверджена в установленому порядку. Оскільки наразі форма попередження регулятором не визначена, це унеможливлює забезпечення реалізації ст. 265 КЗпП.

Проєкт передано на узгодження профспілкам, тож очікуємо його дня його офіційного опублікування (набрання чинності).

Про нові трудові штрафи, які діють з 02.02.2020 р., читайте у Блозі бухгалтера, Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.