вгору

Щорічна відпустка з 1 числа кварталу: що у формі № 1ДФ?

Податківці у листівці розглянули ситуацію, коли працівник перебував у щорічній відпустці з 01.04.2019 р. по 24.04.2019 р. Відпускні за квітень йому були нараховані і виплачені 27.03.2019 р. За який квартал відображати нарахування та виплату відпускних у формі № 1ДФ?

Доходи, отримані у вигляді зарплати за час її збереження, у т. ч. за період відпустки, з метою оподаткування відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування. Це передбачено абз. третім пп. 169.4.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

ПДФО сплачується в момент виплати відпускних (пп. 168.1.2 ПКУ).

У випадку, що розглядається, нарахування і виплата відпускних відображається в формі № 1ДФ у І кварталі.

Однак нагадуємо, що в графі 3а «Сума нарахованого доходу» форми №?1ДФ відображаються нараховані фізичній особі доходи (незалежно від виплати), а в графі 3 «Сума виплаченого доходу» – сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом (ознака доходу «101»).

Отже, відпускні (в т. ч. перехідні), які нараховують і виплачують повністю за три календарних дні до початку відпустки згідно з ч. 4 ст. 115 Кодексу законів про працю України, в повному розмірі потрібно вказувати саме в кварталі нарахування та виплати.

Сплата військового збору здійснюється в строки, встановлені для сплати ПДФО. Тому, в розділі ІІ?форми №?1ДФ за квартал, у якому відпускні були нараховані та виплачені, слід відобразити і загальну суму військового збору.

До відома! Подавати звіти за формою № 1ДФ та інші до контролюючих органів зручно через програму M.E.Doc (рішення M.E.Doc.Держава) або веб-сервіс СОТА. Для автоматичного заповнення цих звітів на підставі зарплатних даних використовуйте рішення M.E.Doc.Зарплата.

Читайте на цю тему у Блозі бухгалтера, зокрема:

Відпускні: алгоритм розрахунку;

Чи можна написати заяву про відпустку за день до її початку та як бути з відпускними?

Коригування відпускних та матеріальна допомога на оздоровлення.