вгору

Спрощено процедуру працевлаштування для іноземців та відмітка в трудовій

Як зазначає прес-служба Мінекономрозвитку, 18 липня 2018 р. КМУ за ініціативи Мінекономрозвитку ухвалив низку рішень на користь бізнесу.

Кабмін скасував дискримінаційну норму, якою було заборонено внесення записів і зберігання трудових книжок своїх працівників іноземними компаніями на території України. Адже ця норма прямо суперечить Господарському кодексу України (далі – ГКУ), згідно з яким іноземні юридичні особи на території України прирівнюються у своїх правах і юридичному статусі із українськими.

До відома! Відносини щодо оподаткування іноземних інвесторів та підприємств з іноземними інвестиціями регулюються податковим законодавством України (ч.2 ст. 394 ГКУ). Скасування такої заборони дає змогу іноземним юридичним особам самостійно вносити відмітки до трудових книжок своїх працівників.

Зазначимо, що це суперечить нормам п. 2.21 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 р. № 58.

Відтепер, їм (іноземним юрособам) непотрібно витрачати час і кошти на заповнення трудових книжок Генеральною дирекцією з обслуговування іноземних представництв.

Зазначене покращення сприятиме безперешкодному виконанню представництвами іноземних юридичних осіб своїх обов’язків відповідно до Кодексу законів про працю.

Також, Уряд спростив процедуру працевлаштування іноземців. Так, іноземцям після отримання дозволу на працевлаштування вже не потрібно буде виїжджати за кордон і знову повертатися в Україну.

Зараз же для отримання посвідки на проживання співробітники Державної міграційної служби вимагають від іноземців виїхати і повернутися в Україну. При цьому такий виїзд/в’їзд може бути здійснений через територію будь-якої країни і не передбачає отримання будь-яких додаткових документів.

Прийняте рішення передбачає скасування можливості відмови в оформленні посвідки на проживання на підставі того, що дата в’їзду до України передує даті отримання дозволу на працевлаштування.

Зверніть увагу! З матеріалом щодо фінансової відповідальності за порушення законодавства про працю та зайнятість населення можна ознайомитись на нашому сайті.