вгору

У разі уточнення в фінзвітності, слід уточнювати і в декларації з податку на прибуток

Підприємства можуть подавати уточнену фінансову звітність на заміну раніше поданої за результатами проведення аудиторської перевірки, з метою виправлення самостійно виявлених помилок або з інших причин. Це визначено ч. 6 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-XIV (далі – Закон №996).

Пунктом 50.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, що у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації з урахуванням вимог ст. 137 ПКУ.

Фінансова звітність, що складається та подається відповідно до цього пункту платниками податку на прибуток та неприбутковими підприємствами, установами та організаціями, є додатком до податкової декларації з податку на прибуток (звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації) та її невід’ємною частиною (п. 46.2 ПКУ).

Отже, при виявленні у фінансовій звітності помилок платником подається до контролюючих органів уточнююча декларація разом із уточнюючою фінансовою звітністю за відповідний період.

Відповідні роз’яснення були надані у Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 102.23.02.

До відома!

У разі виправлення помилок у самій декларації з податку на прибуток, підприємство може не подавати фінзвітність повторно за умови, що показники такої звітності не підлягають виправленню.