вгору

Уряд схвалив проєкт закону про електронні трудові книжки

За інформацією, розміщеною на Урядовому порталі, 27.11.2019 року Уряд схвалив проєкт закону щодо переведення у цифровий формат трудових книжок.

«Працівники не повинні будуть продовжувати радянську практику збирання купи довідок для підтвердження свого трудового стажу в разі втрати паперової трудової книжки або розбіжності в даних про роботу. Разом з тим пенсії та соціальні виплати поступово стануть призначатися автоматично, без зайвої бюрократії та необхідності приходити для цього в органи Пенсійного фонду», – коментує рішення Уряду Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

Зазначимо, що даний законопроєкт ще буде розглядатись у Верховній Раді України.

На даний час текст ухваленого Урядом законопроєкту на Урядовому порталі не розміщено.

Водночас на сайті ПФУ 11.11.2019 року було оприлюднено проєкт Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі”. Проєктом планується внести зміни, зокрема, до ст. 20 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, якою визначено порядок ведення реєстру застрахованих осіб. Відповідно до цих змін електронна трудова книжка – це частина персональної електронної облікової картки, яка заводиться на кожну застраховану особу, що відображає загальний страховий стаж особи, у тому числі набутий нею за період до 01 січня 2004 року. Порядок та черговість подання відомостей для створення електронних трудових книжок визначається Пенсійним фондом за погодженням з Мінсоцполітики.

Персоніфіковані відомості, що включені до електронної облікової картки особи зберігаються протягом усього життя особи, а після її смерті – протягом 75 років.

Також нагадаємо, що у першому читанні прийнято проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України» (законопроєкт від 11.10.2019 р. № 2260), яким планується дозволити вести роботодавцям трудовий договір та всю кадрову документацію в електронній формі. Докладніше про це читайте у Блозі бухгалтера.