вгору

Уряд вдосконалює проведення звірок щодо учасників контрольованих операцій

Кабінет Міністрів України прийняв Постанову від 04 квітня 2018 р. № 240 «Про внесення змін до пункту 1 Порядку проведення контролюючими органами зустрічних звірок».

Постанову прийнято на виконання п.12  Закону України N 2245-VIII від 07.12.2017 р. для врегулювання механізму  проведення зустрічних звірок під час проведення перевірок відповідності умов контрольованої операції принципу "витягнутої руки".

У повідомленні на офіційному сайті  КМУ зазначається, що зустрічна звірка проводиться щодо платників податків-резидентів, які:

  • є стороною контрольованої операції;
  • беруть участь у ланцюгу постачання товарів (робіт, послуг), які є предметом контрольованої операції.

Постанова передбачає наступне:

«Під час зустрічної звірки:

  • здійснюється зіставлення даних, отриманих від платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин, з метою документального підтвердження господарських відносин з платником податків та зборів, а також підтвердження відносин, виду, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювалися між ними, для з’ясування повноти їх відображення в обліку платника податків;
  • забезпечується отримання податкової інформації, необхідної для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу “витягнутої руки” у випадках, передбачених підпунктом 39.5.2.13 підпункту 39.5.2 пункту 39.5 статті 39 Податкового кодексу України.”».

Постанова КМУ від 04 квітня 2018 р. № 240 набере чинності з дня офіційного опублікування.

Нагадаємо, що Порядок проведення контролюючими органами зустрічних звірок, до якого вносяться зазначені вище зміни, затверджено постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1232.