вгору

Відмінності товарного чека від фіскального

01.10.2018

Нагадаємо нашим користувачам, що з 25 вересня ДФСУ запровадила тестування електронного сервісу E-Receipt. Докладно на цю тему читайте у Блозі бухгалтера матеріал Е-Receipt (електронний чек) та інші інновації для РРО.
Завдяки запропонованим інноваціям звичайний фіскальний чек буде переведений в електронний вигляд.
У зв’язку з цим, розкажемо про фіскальний чек, товарний чек та чим вони відрізняються.
Вимоги щодо розрахункового документа визначені у ст. 2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95 (далі – Закон № 265). А саме, розрахунковий документ – документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених цим Законом, і зареєстрований у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій (далі – РРО) або заповнений вручну.
Форма та зміст розрахункових документів передбачена вимогами Положення, затвердженого наказом Мінфіну від 21.01.2016р. №13 (далі – Положення № 13).
Так, фіскальний касовий чек – розрахунковий документ, надрукований РРО при проведенні розрахунків за продані товари (надані послуги), за встановленою формою № ФКЧ-1 (п.1 р. ІІ Положення №13). Товарний чек також є різновидом розрахункового документа, форма та зміст якого законодавчо не визначена. Тому суб’єкти господарювання можуть видавати товарні чеки довільної форми. Оформлення розрахункових операцій з використанням товарних чеків у випадках, передбачених Законом № 265, є правомірним.
Отже, основною відмінністю товарного чека від фіскального є спосіб його формування. Фіскальний чек реєструється РРО, а товарний чек заповнюється вручну. 
Крім того, фіскальний чек в обов’язковому порядку повинен бути виданий покупцю, а товарний чек видається за вимогою.
Звертаємо увагу!
З урахуванням вимог Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 р. № 1023-XII та визначення терміну «розрахункові документи» Законом №265, товарний чек повинен містити напис «Товарний чек» та за змістом відповідати вимогам п. 2 р. II Положення №13.
Такі роз’яснення були надані у Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.10.