вгору

Відпрацювавши повний день, працівник отримав лікарняний: як оплачувати?

Якщо застрахована особа не виявила бажання отримати листок непрацездатності з наступного робочого дня (листок непрацездатності працівнику виданий після закінчення робочого дня), тимчасова непрацездатність у застрахованої особи розпочинається із дня видачі листка непрацездатності (установлення тимчасової непрацездатності). Тобто перший день непрацездатності співпадає з відпрацьованим робітником днем.

У такому випадку допомога по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі надається з другого дня тимчасової непрацездатності у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати. Перший день страхового випадку працівником відпрацьовано як повний робочий день за графіком його роботи, і за цей день йому повинна бути нарахована заробітна плата (отже, він не оплачується за середнім заробітком як день лікарняного).

Однак відлік календарних днів тимчасової непрацездатності (перших п’ять календарних днів за рахунок коштів роботодавця) починається з дати видачі листка непрацездатності.

Це роз’яснив ФСС у листі від 10.09.2018 р. № 6-14/Н-1231з-1589.

Крім того, ФСС зазначив, що листки непрацездатності, видані та оформлені в порушення вимог відповідних нормативно-правових актів, мають бути повернуті до закладів охорони здоров’я, якими вони були видані, для внесення необхідних виправлень. І лише після цього комісія (уповноважений) із соціального страхування може прийняти рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Нагадуємо нашим користувачам, що заяву-розрахунок для фінансування матеріального забезпечення за рахунок ФСС з 01 жовтня 2018 року зручно подавати в електронному вигляді (ідентифікатор форми С1100101). Для цього страхувальники мають звернутись до робочих органів ВД ФСС або їх відділень для укладення відповідних договорів.

Про алгоритм заповнення нової звітності ФСС , а також про те, що за неподання повідомлення про проведення виплат за рахунок ФСС очікуйте на перевірку – читайте у Блозі бухгалтера.