вгору

Закон про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів готується на підпис Президенту

Верховна Рада України прийняла Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (Законопроект № 8450).

Відповідно до пояснювальної записки Закон розроблено з метою приведення українського законодавства у відповідність до положень Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 1169/2011 від 25 жовтня 2011 р. щодо надання споживачам інформації про харчові продукти.

Водночас, прийняття Закону дозволить забезпечити високий рівень захисту здоров’я та інтересів споживачів шляхом надання всієї необхідної інформації для здійснення споживачами свідомого вибору харчових продуктів та ввести відповідальність операторів ринку харчових продуктів, що відповідають за інформацію про харчові продукти, за введення споживачів в оману.

Дія Закону поширюється на операторів ринку харчових продуктів, якщо їхня діяльність підпадає під вимоги щодо надання споживачам інформації про харчові продукти, а також на харчові продукти, призначені для кінцевого споживання, включно у сфері громадського харчування.

Законом передбачено надання споживачам правдивої інформації про вміст у харчових продуктах харчових добавок, алергенів, щоб споживачі могли зробити свідомий вибір. Крім того, встановлюється вимога надання споживачеві інформації стосовно того, чи піддавався харчовий продукт розморожуванню.

Зокрема, Законом вводиться штраф за порушення встановлених законодавством вимог до надання інформації для споживачів щодо харчових продуктів, надання неточної, недостовірної та незрозумілої для споживачів інформації про харчовий продукт у розмірі:

  • 15 мінімальних зарплат – на юридичних осіб;
  • 10 мінімальних зарплат – на фізосіб-підприємців.

Крім того, ненадання інформації споживачеві щодо речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі 30 мінімальних зарплат, на фізосіб-підприємців – у розмірі 20 мінімальних зарплат.

Відповідні зміни буде внесено до ч. 1 ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Також встановлюються загальні принципи та вимоги, зокрема, стосовно маркування харчових продуктів.

Наразі Закон готується на підпис Президенту України.