вгору

Законопроєкт про банки №2571-д прийнято за основу

ВРУ на позачерговому засіданні 30.03.2020 року прийняла у першому читанні проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності від 30.03.2020 №2571-д. Проєкт готується до другого читання із скороченим строком підготовки.

До законодавчих актів пропонується внести зміни, пов’язані з виведенням банків з ринку.  Як зазначено у пояснювальній записці до проєкту, необхідність вжиття можливих заходів для забезпечення ефективного виведення банків з ринку передбачена Меморандумом про економічну та фінансову політику від 05.12.2018 року, укладеним в рамках спільної з МВФ програми за Механізмом розширеного фінансування.

Зокрема, Кодекс України адміністративного судочинства пропонується доповнити новою ст. 266-1 про особливості провадження у справах щодо оскарження індивідуальних актів НБУ, Фонду гарантування вкладів фізосіб, Мінфіну, Нацкомісії з цінних паперів та рішень Кабміну стосовно виведення банків з ринку.

Правила цієї статті поширюються на розгляд адміністративних справ щодо:

1) законності індивідуальних актів НБУ про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, про відкликання у банку банківської ліцензії та ліквідацію банку, про затвердження пропозиції НБУ про участь держави у виведенні неплатоспроможного банку з ринку;

2) законності індивідуальних актів Фонду гарантування вкладів фізосіб про запровадження тимчасової адміністрації у банку, про початок процедури ліквідації банку, про затвердження плану врегулювання та будь-яких інших індивідуальних актів, прийнятих на його виконання, а також індивідуальних актів щодо призначення уповноважених осіб Фонду, делегування їм повноважень;

3) законності рішень Кабміну про участь держави у виведенні неплатоспроможного банку з ринку;

4) законності індивідуальних актів Мінфіну, прийнятих на виконання рішення Кабміну про участь держави у виведенні неплатоспроможного банку з ринку;

5) законності індивідуальних актів Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, прийнятих у процесі виведення неплатоспроможного банку з ринку.

Суд за наслідками розгляду адміністративних справ, визначених цією статтею, може прийняти рішення про:

  • визнання протиправним (незаконним) та скасування індивідуального акта/рішення,  або окремих його положень;
  • стягнення з відповідача коштів на відшкодування шкоди, заподіяної його протиправним (незаконним) індивідуальним актом (якщо така вимога заявлена позивачем одночасно з вимогою про визнання протиправним (незаконним) та скасування індивідуального акта/рішення).

При цьому, визнання протиправним (незаконним) та скасування індивідуального акта,  або окремих його положень:

  • не відновлює того становища банку, яке існувало до прийняття такого акта/рішення, включаючи відновлення правового статусу цього банку, та не відновлює становища/прав осіб, які були учасниками банку на момент прийняття такого акта/рішення;
  • не може бути підставою для визнання недійсними, нечинними, протиправними та скасування будь-яких рішень, правочинів або інших дій/визнання протиправною бездіяльності, прийнятих, вчинених або допущених у процедурі виведення неплатоспроможного банку з ринку/ліквідації банку;
  • не породжує будь-яких прав у осіб, які були учасниками банку на момент прийняття такого індивідуального акта/рішення, окрім права на відшкодування завданої шкоди.

Суд не може прийняти будь-яке інше рішення, що може мати наслідком зупинення/припинення розпочатої процедури виведення неплатоспроможного банку з ринку та/або ліквідації банку.

Відповідні зміни були внесені також до інших законодавчих актів.

Крім того, Цивільний процесуальний кодекс України та Господарський процесуальний кодекс України пропонується доповнити вимогою про те, що єдиним способом захисту прав осіб, які є (були) учасниками банку, та права і інтереси яких були порушені внаслідок виведення банку з ринку на підставі протиправного (незаконного) індивідуального акта НБУ, Фонду гарантування вкладів фізосіб, Мінфіну, Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, рішення Кабміну,є відшкодування завданої шкоди у грошовій формі.

У разі прийняття цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Про кредитні канікули та інші новини читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.