вгору

Затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо застосування ТЦУ нерезидентами

Мінфін наказом від 16.07.2019р. №345 затвердив узагальнюючу податкову консультацію щодо деяких питань застосування правил трансфертного ціноутворення (далі – ТЦУ) представництвами нерезидентів в Україні.

Консультація на надає відповіді на питання:

Запитання

Відповідь

Чи зобов’язане представництво нерезидента, яке здійснює виключно допоміжну та підготовчу діяльність для такого нерезидента, подавати звіт про контрольовані операції у разі, якщо суми коштів, отриманих від нерезидента на утримання представництва або призначені для перерахування ним на користь резидентів за надані послуги (виконані роботи) для нерезидента, перевищують 10 млн. грн (за вирахуванням непрямих податків) за податковий (звітний) рік?

Операції представництва нерезидента, яке не відповідає ознакам постійного, та які здійснювались виключно у межах діяльності, яка має підготовчий або допоміжний характер для такого нерезидента, не визнаються контрольованими для цілей ст. 39 ПКУ. Отже, подавати звіт про контрольовані операції такому представництву не потрібно.

Чи враховуються при визначенні вартісного критерію обсягу господарських операцій для цілей застосування ТЦУ суми коштів, отриманих від нерезидента на утримання постійного представництва (виплата заробітної плати працівникам тощо), сплати податків і зборів або призначені для перерахування ним на користь резидентів за надані послуги (виконані роботи) для нерезидента?

Оскільки кошти, отримані від нерезидента на утримання постійного представництва або призначені для перерахування ним на користь резидентів за надані послуги (виконані роботи) для нерезидента, є господарськими операціями для цілей ТЦУ, то вони відповідно до пп. 39.2.1.7 ПКУ в повному обсязі враховуються при визначенні вартісного критерію обсягу господарських операцій для цілей застосування трансфертного ціноутворення.

Надане роз’яснення усуває можливість неоднозначного трактування окремих норм податкового законодавства і дозволить суттєво скоротити підстави для адміністративних та судових спорів між платниками податків та контролюючими органами.

Більше новин дізнавайтеся у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc