вгору

Зміна назви підприємства: яку назву зазначати в податкових накладних

Порядок реєстрації особи як платника ПДВ регулюється ст.ст. 180 – 183 р. V Податкового кодексу України та регламентується Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженим наказом Мінфіна від 14.11.2014 № 1130 (далі – Положення).

Перереєстрація платника податку здійснюється з дотриманням правил та у строки, визначені ст. 183 ПКУ для реєстрації платників податку, шляхом внесення відповідного запису до реєстру платників податку.

Згідно з п. 4.3 р. IV Положення до дати перереєстрації платник ПДВ використовує попередні реквізити податкової реєстрації.

Якщо зміни у даних платника ПДВ стосуються найменування юридичної особи і такі зміни не пов'язані з реорганізацією юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу або перетворення або пов'язані з перетворенням юридичної особи, а також у разі зміни прізвища, імені, по батькові фізичної особи - підприємця при використанні попередніх реквізитів податкової реєстрації, такий платник ПДВ зазначає одночасно нове та попереднє найменування (прізвище, ім'я, по батькові).

Таким чином, від дня внесення даних щодо нового найменування юридичної особи у Єдиний державний реєстр і до дня перереєстрації у зв'язку із зміною найменування, такий платник ПДВ при складанні податкових накладних/розрахунків коригування повинен зазначати одночасно як старе, так і нове найменування. З дати перереєстрації – тільки нове.

Наприклад, згідно з даними Єдиного державного реєстру повна назва платника податків з 28.12.2018 – Акціонерне товариство "...". Дата перереєстрації платника ПДВ – 02.01.2019:

  • в податкових накладних/розрахунках коригування, складених у період з 16.12.2018 по 27.12.2018, слід зазначати назву підприємства: Публічне акціонерне товариство "...";
  • в податкових накладних/розрахунках коригування, складених у період з 28.12.2018 по 01.01.2019, слід зазначати одночасно назви підприємства: Публічне акціонерне товариство "..." та Акціонерне товариство "...".

Роз’яснення було надане Офісом великих платників податків ДФС в індивідуальній податковій консультації від 08.02.2019 р. № 453/ІПК/28-10-27-01-11. Зауважимо, що індивідуальна податкова консультація може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.