вгору

Зміни щодо сплати та нарахування ЄСВ: ухвалено законопроект

14 листопада 2018 року на засіданні Уряду було ухвалено проект Закону щодо удосконалення функціонування системи загальнообов'язкового державного соціального та пенсійного страхування, підвищення якості адміністрування та дисципліни сплати єдиного соціального внеску.

Основні пропозиції щодо вдосконалення законодавства про сплату та нарахування ЄСВ:

1) збільшення максимальної величини бази нарахування ЄСВ з 15 до 25 мінімальних зарплат, тобто до суми 104325 гривень (25 мінімальних зарплат х 4173,00 грн. (прогнозний розмір мінзарплати з1 січня 2019 року));

2) встановлення регресивної шкали розміру сплати ЄСВ з заробітної плати (доходу), що перевищує максимальну величину, з метою стимулювання до легалізації доходів громадян. Ставка ЄСВ на суму зарплати, яка перевищує максимальну базу оподаткування, зменшуватиметься до 5 відсотків на суму, що перевищує 270 розмірів мінімальних зарплат:

3) встановлення у законодавстві про працю вимоги застосовувати на підприємствах принципи диференціації заробітних плат, в залежності від складності, кваліфікації і відповідальності роботи, та встановлення вимоги сплачувати ЄСВ керівникам підприємств з розрахунку двох мінімальних заробітних плат.

Пропонується також встановити обмеження для тих, хто має значну заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску, йдеться про той набір інструментів, який застосовується до боржників по аліментах.

Значна увага у законопроекті присвячена удосконаленню системи адміністрування ЄСВ, надання сервісів застрахованим особам органами Пенсійного фонду.

Нагадаємо, що на сьогодні адміністрування ЄСВ покладено на Державну фіскальну службу.

Також передбачається застосування ризик-орієнтованого моніторингу та аналізу стану нарахування ЄСВ, контролю його нарахування та стягнення, забезпечення тісної взаємодії з роботодавцями щодо виправлення помилок у нарахуванні для відновлення прав застрахованих осіб.