вгору

Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів за ф.№ 10-ПІ: хто та коли подає

Підприємства та фізичні особи, в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб, реєструються у відповідних відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів (далі – Фонд) за своїм місцезнаходженням і щороку подають цим відділенням звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів. Ця вимога встановлена ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

Реєстрація у територіальних відділеннях Фонду

Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затверджений постановою Кабміну від 31.01.2007 р. № 70 (далі – Постанова № 70).

Так, підприємства і фізичні особи (у тому числі новостворені), що використовують найману працю, в яких кількість основних працюючих збільшилася до восьми і більше осіб, реєструються у відділенні Фонду до 1 лютого року, що настає за роком створення або збільшення кількості працюючих.

Для реєстрації роботодавцям потрібно подати (надіслати рекомендованим листом) відділенню Фонду:

  • заяву за формою, що затверджена наказом Мінпраці від 14.03.2007 р. № 98 (далі – Наказ № 98);
  • копію довідки про включення в реєстр неприбуткових установ, виданої податковим органом (для бюджетних організацій);
  • відомості про відокремлені підрозділи за формою, затвердженою наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42 (далі – Наказ №42) – в разі наявності відокремлених підрозділів;
  • копію установчого договору та/або статуту господарського об'єднання – для господарських об’єднань;
  • перелік підприємств, що увійшли до складу господарського об'єднання, затверджений Наказом № 42 – для господарських об’єднань.

Оригінали документів пред'являються під час подання заяви. У разі надсилання заяви поштою копії документів засвідчуються нотаріально.

Датою реєстрації роботодавця у відділенні Фонду вважається дата подання ним документів, зазначених у п. 3 цього Порядку, а у разі надсилання їх поштою – дата на поштовому штемпелі.

Подання Звіту

Порядок подання підприємствами та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затверджений Постановою № 70.

Відповідно до вищезгаданого Порядку звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів роботодавці подають (надсилають рекомендованим листом) щороку до 1 березня відділенням Фонду, в яких вони зареєстровані, за формою № 10-ПІ (річна). Форму звітності та Інструкцію щодо її заповнення затверджено Наказом № 42.

Про це повідомив Фонд соціального захисту інвалідів.

До відома наших користувачів! Бланк Заяви про реєстрацію роботодавця у відділенні Фонду (PD050201) та Звіт за формою № 10-ПІ (S0302004) у програмі M.E.Doc знаходяться в розділі Звітність – Реєстр звітів – ФСЗІ.

Увага!

Звіти надаються тільки в паперовому вигляді безпосередньо до територіальних відділень Фонду соціального захисту інвалідів або надсилаються рекомендованим листом.

Чинними законодавчими та нормативними актами не передбачено подання звіту за формою № 10-ПІ (річна) в електронному вигляді.

Також читайте матеріал «Як правильно обчислити норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю?».