вгору

Електронний документообіг: посилання на документ стирає кордони

06.02.2020

Повна версія інтерв'ю українською мовою СЕО Linkos Group Олесі Білоусової для інтернет-видання Delo.ua.

Диджиталізація стала словом 2019 року в Україні. Саме його найчастіше вживали українці в інтернеті. І не дивно, адже цифрові технології розвиваються семимильними кроками. Усього за декілька років диджиталізація із малозрозумілого терміна перетворилася на синонім спрощення,  швидкості та відмови від бюрократії, що у всіх на устах.

Про те, як створюють інструменти для цифрових трансформацій та які нові можливості вони відкривають для бізнесу, ми вирішили запитати у людини, яка вже 20 років займається цифровими змінами — Олесі Білоусової. Олеся є СЕО компанії Linkos Group — національного розробника ІТ-рішень.

 

— Олесю, очолювати команду першопрохідців, що працює над інноваційними рішеннями, — супервідповідально. Назвіть одну рису, яка має бути обов'язково притаманна успішному лідеру.

— Знаєте, я вважаю, що успішний лідер має бути футурологом за сумісництвом. Передбачати, що буде популярним через 5, 10, 15 років — це запорука успішної роботи, яка матиме попит та приноситиме користь суспільству. Наш користувач змінюється, вже незабаром наші діти, покоління Z, будуть працювати в наших програмах, і їхнє зовсім інше бачення та вимоги потрібно враховувати під час стратегічного планування.

 

— Ви помітили перспективу ІТ-рішень, зокрема електронного документообігу (ЕДО), ще до того, як це стало мейнстрімом у нашій країні. І працюєте з ЕДО вже близько 20 років. Це талант передбачення?

— Насправді, це передусім було бажання максимально прискорити процес подачі звітності, уникнувши довжелезних черг та ще низки незручностей. Я на власні очі бачила, як у звітні періоди бухгалтери змушені були проводити свій робочий час у нескінченних чергах. А якщо у документі виявляли помилку, то все необхідно було повторити заново. Так само, як і у випадку з загубленими первинними документами чи договорами. Словом, я зрозуміла, що автоматизація подачі звітності значно спростила би професійне життя бухгалтерам, вивільнивши час для більш важливих завдань.

 

— Диджиталізацію обговорювали в 2019 дуже активно в інформаційному просторі. Ви помітили зростання інтересу до цифрових рішень? 

— Сьогодні, коли все більше сфер життя людини вміщається у смартфон, інтерес до цифрових рішень невпинно росте. Компанії великих масштабів, усвідомлюючи критичну необхідність у цифровізації, вже перейшли на ЕДО. Якщо ви хочете досягти успіху в своїй справі, ваше завдання зробити послуги якісними і доступними, комунікацію з користувачами швидкою та прозорою, а бізнес-процеси — оптимізованими. А оскільки обмін документам — процес двосторонній, середній та малий бізнеси також стають більш відкритими до безпаперових інновацій. Головне, щоб була  можливість для кожного здійснити перехід у цифру швидко та з мінімальними витратами. Якраз це і роблять рішення для електронного документообігу від Linkos Group.

 

— Побутує думка, що ЕДО — це не завжди зручно для партнерів та клієнтів через відсутність у них спеціального програмного забезпечення (ПЗ). Чи можна сьогодні безперешкодно обмінюватися електронними документами без  огляду на те, у кого яке ПЗ?

—  Як розробник ми добре знаємо, що ринок потребує різних рішень, залежно від масштабу, бізнес-моделі та першочергових завдань, які хоче вирішити підприємство за допомогою ЕДО. І відповідно ми створили цілу лінійку ІТ-інструментів для обміну електронними документами, щоб задовольнити усі потреби кожного клієнта. Водночас ми прекрасно розуміємо — обмін електронними документами має бути без перешкод. Тому на базі нашої програми M.E.Doc ми створили можливість усім учасникам вільно обмінюватись будь-якими документами у електронному вигляді. 

 

— Який функціонал для ЕДО сьогодні пропонує M.E.Doc?

— У програмі є спеціальний модуль — M.E.Doc.Бізнес. Він надає можливості створювати свої шаблони документів, підписувати їх КЕП і надсилати контрагентам та відстежувати статуси: отримано, переглянуто, погоджено чи відхилено. Окрім того є можливість завантажувати документи довільного формату, додавати вкладення. Також є функції резервного копіювання, автоматичної обробки документів та експрес-сповіщення про отримання документів.

Але найголовніше — з M.E.Doc.Бізнес ви можете відправляти посилання на документи контрагенту для погодження на e-mail чи навіть у месенджер! Тобто, йому непотрібно мати ПЗ, щоб отримати та переглянути документ. Він просто переходить за посиланням, та прямо у веббраузері може переглянути, погодити чи відхилити ваш документ, додавши коментарі. За 1 202 грн на рік клієнт отримує сервіс для повноцінного та абсолютно безлімітного електронного документообігу. Це те, чого ми прагнули досягти — створити доступне рішення для кожного.

 

Моє життєве кредо — хочеш передбачити майбутнє, створи його власноруч.

 

Дякую нашим користувачам, за відкритість до сучасних технологій та рішучість щодо якісних цифрових змін.