вгору

Адмінвідповідальність для посадових осіб за порушення ведення касових документів

Прибуткові касові ордери і квитанції до них, а також видаткові касові ордери і видаткові відомості заповнюються бухгалтером (відповідальною особою установи чи підприємства, на яку покладено обов’язок з оформлення цих документів) у будь-який спосіб, який забезпечує належне збереження цих записів протягом установленого для зберігання документів терміну.

Це передбачено вимогами п. 32 розд. ІІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29 грудня 2017 року № 148.

У касових ордерах зазначається підстава для їх складання і перелічуються додані до них документи. Видача касових ордерів і видаткових відомостей на руки особам, які вносять або одержують готівку, забороняється.

Приймання і видача готівки за касовими ордерами проводиться тільки в день їх складання.

https://lh5.googleusercontent.com/Z_ptfvVuf6cVR1070UIqKGTaRTkjVMO5UZG8nYgPnOpUFwpdGoBxzGfgZpyOwqfjDXZHJl3ppdZRGyhpgL2DDYJSgTi-AlgPkEMIiSTShGXpnPTW2KdrBM3xBsYZeRAfSJOJCAL3_CArIdWCxasFZrc Виправлення в касових ордерах та видаткових відомостях забороняються.

Статтею 163-15 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) визначено відповідальність за порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари чи послуги, у т. ч. перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів, яке тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу – підприємця, посадових осіб юридичної особи від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі - НМДГ).

Дія, вчинена особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, тягне за собою накладення штрафу від 500 до 1000 НМДГ.

Отже, КУпАП не передбачено адміністративної відповідальності за порушення правил ведення касових документів.

Про це нагадали податківці ДПС в Івано-Франківській області.

Більше корисних новин читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.