вгору

Чергові зміни до КЗпП України – щодо працівників-донорів

У цьому році норми Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) вчергове змінюють.

На цей раз зміни стосуються гарантій для працівників-донорів. А саме, ст. 124 КЗпП України було викладено у новій редакції, якою передбачено:

«У дні медичного обстеження та донації крові та/або компонентів крові особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності, із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу. Такій особі безпосередньо після кожного дня здійснення донації крові та/або компонентів крові надається день відпочинку із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу. За бажанням такої особи цей день приєднується до щорічної відпустки.».

Дані зміни встановлено Законом України від 30.09.2020 року № 931-IX та діють з 25.10.2020 року.

Зазначимо, що раніше для працівників-донорів також була вимога про надання дня відпочинку та збереження середнього заробітку, але тепер уточнили, що ця вимога розповсюджується на всі підприємства незалежно від форми власності, а також, що середній заробіток такій особі надається за рахунок роботодавця.

Нагадаємо нашим читачам, що у цьому році також вносили, зокрема, такі зміни до КЗпП України:

  • відпустка без збереження заробітної плати може тривати протягом усього карантину, та її строк не враховується в 15-денну норму на рік для таких відпустокЗакон України від 17.03.2020 р. № 530-IX, який набрав чинності 17.03.2020 року. Докладніше про це – у матеріалі;
  • введено норми щодо гнучкого режиму робочого часу та дистанційної (надомної) роботи, запроваджені Законом України від 30.03.2020 року № 540-IX – діє з 02.04.2020 року. Про проєкт цього закону ми писали у матеріалі.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.