вгору

Чи може підприємець відкликати свою заяву про застосування спрощеної системи?

Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку 13 груп здійснюється відповідно до п. п. 298.1.1298.1.4 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Нагадуємо, що для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до ДПС за місцем податкової адреси заяву.

Заява подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один з таких способів:

1) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

2) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

3) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. № 851-ІV та «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 р. № 2155-VIII;

4) держреєстратору під час державної реєстрації створення юрособи або державної реєстрації фізичної особи – підприємця. Відповідна заява або відомості передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Згідно з пп. 298.1.2 ПКУ зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для 1–2 групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня держреєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для 3 групи, яка не передбачає сплату ПДВ, вважаються платниками єдиного податку з дня їх держреєстрації.

Суб’єкт господарювання на загальній системі оподаткування може прийняти рішення про перехід на спрощену систему шляхом подання заяви до ДПС не пізніше ніж за 15 к. дн. до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему один раз протягом календарного року (пп. 298.1.4 ПКУ).

 Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання не пізніше ніж за 10 к. дн. до початку нового календарного кварталу (року) подає до ДПС заяву (пп. 298.2.1 ПКУ).

Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів (пп. 298.2.2 ПКУ).

Отже, норми ПКУ не передбачають можливості відкликання ФОПами поданих ними заяв про застосування спрощеної системи оподаткування.

Про це проінформували податківці на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 107.01.01.

Нагадуємо нашим користувачам, що заяву на перехід на спрощену систему, відмову від спрощеної системи або внесення змін (наприклад, зміни групи платника єдиного податку) зручно подавати через M.E.Doc (ідентифікатор форми F0102003).

Що очікувати єдинникам від Закону №466 та чи необхідно подавати до ДПС заяву про зміну ставки єдиного податку читайте у Блозі бухгалтера, у Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.