вгору

Чи необхідно подавати до ДПС заяву про зміну ставки єдиного податку

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності - особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів. Це встановлено гл. І розділу XIV Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Зокрема, ст. 297. ПКУ встановлено особливості нарахування, сплати та подання звітності з окремих податків і зборів платниками єдиного податку.

Ставки єдиного податку для платників (п. 293.1 ПКУ):

  • 1 групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі - прожитковий мінімум);
  • 2 групи - у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;
  • 3 групи - у відсотках до доходу (відсоткові ставки).

Нагадаємо, що фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць (п. 293.2 ПКУ).

Слід зазначити, що відповідно до п. 52-6 Закону України від 30.03.2020 р. № 540-ІХ органам місцевого самоврядування у 2020 році надано право прийняти рішення про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів щодо зменшення ставок єдиного податку.

Докладніше про Закон №540 читайте у Блозі бухгалтера.

Важливо! Надання пільг по сплаті єдиного податку, а також подання заяви для надання такої пільги ФОП, законодавчо не передбачено.

Нарахування єдиного податку здійснюється лише на підставі прийнятих місцевими радами ставок податку в розрізі видів діяльності. Зміни в нарахуванні ставок єдиного податку будуть проводиться автоматично з врахуванням прийнятих місцевими радами рішень про ставки єдиного податку в розрізі видів діяльності.

Отже, подавати заяву для зміни ставки єдиного податку на місяці, в яких діяв карантин, до ДПС не доцільно.

Про це нагадали податківці ДПС у Житомирській області.

Читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі матеріали щодо змін відповідно до Закону №466, які стосуються:

 

https://lh6.googleusercontent.com/ChOaBn-AvAAclvRH4f9kEl6akmhlMr0hoQ4iTX5boHaesBVblDzyoOEfkSEbgHg-1iAB8VS_UpOewBIN3XRnkR0UDh76SraWFyXNUai4jWS3HY42B4MI9gwB0XYaZNfTZBwcT-2S