вгору

Чи можливо призупинити дію ліцензії?

Нагадуємо, що торгівля в роздріб тютюновими виробами та алкоголем (крім столових вин) може здійснюватися суб’єктами господарювання (зокрема, іноземними, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у т.ч. їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю. Це передбачено ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР.

Плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами справляється щоквартально рівними частками і зараховується до місцевих бюджетів згідно з чинним законодавством.

Дія ліцензії призупиняється у разі несвоєчасної сплати чергового платежу за ліцензію на підставі письмового розпорядження органу, який видав ліцензію, на термін до сплати заборгованості, а її дія поновлюється з моменту зарахування відповідного чергового платежу за ліцензію до бюджету.

Ліцензія може бути анульована шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження на підставі, зокрема:

  • заяви суб’єкта господарювання;
  • несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії.

Ліцензія анулюється та вважається недійсною з моменту одержання суб’єктом господарювання (зокрема, іноземним, який діє через постійне представництво) письмового розпорядження про її анулювання.

Отже, суб’єкту господарювання, який має ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями або тютюновими виробами та планує призупинити господарську діяльність, слід подати заяву на анулювання таких ліцензій.

Зверніть увагу! Через M.E.Doc подається форма J(F)1303401 «Заява щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами».

Нагадуємо, що форма заяви знаходиться у модулі Облік акизного податку в Реєстрі ліцензій (спирт, алкоголь, табак) (рис. 1). У самій формі заяви у п. 6 «Дія» слід поставити помітку «Анулювання ліцензії» (рис. 2).

Рис 1

Рис 2

 Чинним законодавством не передбачено можливості призупинення дії ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями чи тютюновими виробами у випадку тимчасового припинення суб’єктом господарювання господарської діяльності.

Тобто, якщо суб’єкт господарювання не здійснює госпдіяльність, але при цьому ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями чи тютюновими виробами не анульовані, такий суб’єкт господарювання зобов’язаний зробити щоквартальний черговий платіж до відповідного бюджету за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями чи тютюновими виробами та подати органу, яким видано ліцензію, копію платіжного доручення з відміткою банку про сплату.

Відповідну інформацію розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 113.03.

Зверніть увагу! При здійсненні чергового платежу також слід подати заяву J(F)1303401, але вже зробити іншу відмітку – навпроти «Внесення чергового платежу (поквартальна сплата за ліцензію)».

Читайте на тему ліцензування у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі:

Зразок заяви для отримання ліцензії на торгівлю алкоголем та тютюном – від ДПС;

Безоплатне розповсюдження підакцизних товарів під час рекламної акції: чи потрібна ліцензія?

Продаж пива вроздріб: чи потрібні РРО та ліцензія?