вгору

Чи можна відкликати працівника з відпустки, якщо це відпустка за власний рахунок?

ГУ Держпраці у Дніпропетровській області відповіли на запитання щодо можливості відкликати працівника із відпустки без збереження заробітної плати.

Відпустка без збереження заробітної плати - це тимчасове звільнення працівника від виконання його трудових обов'язків.

Нагадаємо, що змінами, внесеними до ч. четвертої ст. 12 Закону № 2136, запроваджено новий вид відпустки без збереження заробітної плати, яка не належить до відпусток без збереження заробітної плати, що надаються працівникові відповідно до статей 25, 26 Закону України «Про відпустки». Працівники набувають права на новий вид відпустки, починаючи з 19 липня 2022 року, тобто з моменту набрання чинності змін до Закону № 2136.

Зазначимо, що законодавством, а саме: ст. 79 КЗпП України та ст. 12 Закону України «Про відпустки» встановлено, що відкликати працівника з відпустки можна лише тоді, коли йому надано щорічну відпустку.

! Відкликання працівника з інших видів відпусток не передбачено законодавством.

Тож, якщо працівнику було надано відпустку без збереження заробітної плати, відкликати його з такої відпустки -  не можна.

Про те, що необхідно знати про відпустку без збереження ЗП під час воєнного стану, а також чи можна працівнику, який перебуває за кордоном піти у відпустку без збереження зарплати, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.