вгору

Чи можна виплатити відпускні після виходу з відпустки - роз'яснення від Держпраці

Ні. Відповідно до вимог ч. 1 ст. 21 Закону України «Про відпустки» та ч. 5 статті 115 Кодексу законів про працю (далі - КЗпП), заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено трудовим або колективним договором. Про це повідомили фахівці Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці.

Таким чином, заробітна плата за весь час відпустки у загальному випадку повинна бути виплачена не пізніше моменту початку відпустки. Моментом початку відпустки доцільно вважати нуль годин нуль хвилин першого календарного дня відпустки, зазначеного у рішенні про її надання.

При цьому, трудовим або колективним договором можуть бути встановлені інші умови здійснення такої виплати. Закон прямо не визначає заборони можливості визначення у колективних чи трудових договорах термінів виплати, що припадають на період після початку відпустки.

Водночас, відповідно до ст. 9 КЗпП умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними.

Як правило, умови, в т. ч. договорів про працю, щодо відтермінування належних працівникові виплат на більш пізній момент вважаються гіршими у порівнянні з умовами виплати їх у гарантований законодавством термін або раніше.

Нагадаємо нашим користувачам, що у ВРУ зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо строків оплати відпусток» від 19.05.2023 р. № 9309. Докладніше про законопроект № 9309 читайте тут.

Зокрема, зазначеним законопроектом пропонується доповнити законодавчі норми таким формулюванням: «Виплата заробітної плати у інший строк проводиться за погодженням з працівником, але не пізніше дня закінчення відпустки».

Про погодження з працівником строків оплати відпусток читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.