вгору

Чи обов’язкові медогляди працівників протягом дії воєнного стану?

Фахівці Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці надали відповідь на запитання: чи можна на період дії воєнного стану перенести строки проведення медогляду працівників або допустити до роботи працівника, який медогляд не пройшов?

Із 24.02.2022 р. в Україні діє воєнний стан. Проте сьогодні відсутні нормативно-правові акти або інші розпорядчі документи, на підставі яких роботодавець може перенести строк проведення медогляду працівників чи допустити до роботи працівника, який медогляд не пройшов.

До відома! Роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медоглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медогляду осіб віком до 21 року (далі – медогляд працівників). Це передбачено ч. 1 ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 р. № 2694-XII, ст. 169 Кодексу законів про працю України.

Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій затверджено наказом МОЗ України від 21.05.2007 р. № 246.

Роботодавець несе відповідальність за своєчасність проходження працівниками обов’язкових медоглядів і за шкідливі наслідки для здоров’я працівників, спричинені допуском до роботи осіб, які не пройшли обов’язкових медоглядів.

Отже, воєнний стан не впливає на порядок проходження обов’язкових медоглядів працівників. На об’єктах, де здійснюється виробнича діяльність, медогляди працівників є обов’язковими.

Про попередній медогляд працівників на 2023 рік читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.