вгору

Чи оплачуються лікарняні працівникам, які знаходяться у відпустці за свій рахунок на час карантину?

Нагадаємо нашим читачам, що строк відпустки за власний рахунок у загальних випадках складає до 15 календарних днів на рік. Водночас, на період карантину тривалість відпустки без збереження заробітної плати за згодою сторін може перевищувати 15 календарних днів. Це передбачено ст. 26 Закону України «Про відпустки».

При цьому, Держпраці у Львівській області звертає увагу, що згідно з ч. 1 ст. 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 року № 1105-XIV (далі – Закон) допомога по тимчасовій непрацездатності не надається, зокрема, за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням.

Отже, якщо період хвороби повністю припадає на час відпустки без збереження зарплати, незалежно від підстав надання такої відпустки – допомога по тимчасовій непрацездатності за цей період не надається. Якщо листок непрацездатності припадає у тому числі й на період, коли працівник уже повинен вийти з відпустки на роботу, то пропущені через хворобу дні оплачують на загальних підставах.

Відлік перших 5 днів тимчасової непрацездатності починається з першого дня хвороби працівника. Оплата лікарняного листка за рахунок роботодавця, або за рахунок Фонду соціального страхування України (з шостого дня непрацездатності) здійснюється за дні хвороби, які припадають на період, коли працівник повинен був вийти на роботу.

Про те, що період відпустки без збереження зарплати не зменшує суму лікарняних читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.