вгору

Обов’язкове застосування РРО (ПРРО) єдинниками можуть перенести на рік: є законопроєкт

06.12.2021

Нагадуємо нашим читачам, що згідно з нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ) з 01.01.2022 р. передбачене значне розширення застосування РРО та/або ПРРО для суб’єктів господарювання (фізичних осіб – підприємців) 2–4 груп. При цьому, розмір отриманого доходу вже не матиме значення. Докладно про це ми повідомляли у матеріалі.

На сайті ВРУ зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо відтермінування строків розширеного застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку)» від 02.12.2021 р. № 6376 (далі – Законопроєкт).

Згідно з пояснювальною запискою до Законопроєкту карантинні обмеження ставлять перед малим бізнесом складні виклики. Пов’язані вони, насамперед, зі збереженням діяльності та існуючих робочих місць. Водночас подолання негативних наслідків кризи в економіці є одним із пріоритетних завдань держави і вимагає постійного реагування на потреби бізнесу та його підтримки.

Тому виникла необхідність чергового відтермінування строків розширеного застосування РРО та/або ПРРО платниками єдиного податку, передбачених законами України від 20.09.2019 р. № 129-ІХ та від 01.12.2020 р. № 1017-ІХ (останнім перенесено строк з 01.04.2021 р. до 01.01.2022 р).

Що передбачено Законопроєктом?

Законопроєктом пропонується шляхом внесення змін до абз. четвертого п. 61 підрозд. 10 розд. XX ПКУ відтермінувати на рік (до 1 січня 2023 року) обов’язкове застосування РРО (ПРРО) для ФОП-єдинників 2–4 групи.

Планується, що у разі прийняття, Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Вкотре нагадуємо, що на розгляді ВРУ вже знаходяться декілька законопроєктів щодо змін умов перебування на спрощеній системі оподаткування та порядку застосування єдинниками РРО (ПРРО). Однак досі ці законопроєкти не були розглянуті. Докладно про це читайте тут і тут.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.