вгору

Чи підлягає оподаткуванню ПДФО вартість проживання та харчування учасників міжнародної конференції?

Податківці надали відповідь на запитання: Чи підлягає оподаткуванню ПДФО вартість безоплатного проживання та харчування фізосіб, в т.ч. нерезидентів, учасників міжнародної конференції, якщо оплату здійснено юридичною особою - резидентом за рахунок міжнародного гранту, отриманого з джерел за межами України?

Згідно з п. 162.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) платниками податку на доходи фізичних осіб (далі - ПДФО) є:

  • фізична особа – резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;
  • фізична особа – нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО включається дохід, отриманий як додаткове благо (пп. 164.2.17 ПКУ), зокрема, у вигляді:

  • вартості використання житла, інших об’єктів матеріального або нематеріального майна, що належать роботодавцю, наданих платнику ПДФО в безоплатне користування, або компенсації вартості такого використання;
  • вартості майна та харчування, безоплатно отриманого платником ПДФО, крім випадків, визначених ПКУ для оподаткування прибутку підприємств.

Якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума ПДФО об’єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ПКУ.

Нагадаємо, додаткові блага - це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику ПДФО податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником ПДФО (пп. 14.1.47 ПКУ). 

Отже, вартість безоплатного проживання та харчування, сплачена юридичною особою - резидентом (тобто, сплачена з джерел походження в Україні) фізичній особі - резиденту та нерезиденту є доходом таких фізичних осіб і підлягає оподаткуванню ПДФО.

При цьому, така юридична особа відповідно до норм ПКУ має статус податкового агента і зобов’язана утримувати податок із суми такого доходу, використовуючи ставку ПДФО (18%).

Про це повідомили податківці ДПС у Дніпропетровській області

Більше корисних новин читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.