вгору

Чи підлягають реєстрації ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами?

Правовідносини, що пов’язані з ліцензуванням, зокрема обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів визначено Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР (далі - Закон № 481).

Ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами видаються уповноваженими Кабміном органами виконавчої влади в містах, районах, районах у містах Києві та Севастополі за місцем торгівлі суб’єкта господарювання (у т. ч. іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) терміном на один рік (ст. 15 Закону № 481).

З 01 січня 2022 року набрали чинності зміни до Закону № 481, внесені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ.

Так, у ст. 15 Закону № 481 виключена норма щодо обов’язкової реєстрації в податковому органі, а у сільській місцевості - і в органах місцевого самоврядування за місцем торгівлі суб’єкта господарювання ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами.

Про це повідомили податківці ДПС у Дніпропетровській області. 

Нагадаємо користувачам програми M.E.Doc, що в програмі є можливість в електронному вигляді подати заявку на отримання ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами (ідентифікатор форми - J/F1303403).

Також зазначимо, що роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами або пальним може здійснюватися суб’єктами господарювання (у т. ч. іноземними суб’єктами, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у т. ч. їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю. 

Про те, чи зобов’язаний СГ, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами, подавати декларацію акцизного податку, в т. ч. за періоди квітень–грудень 2022 читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.