вгору

Маєте ліцензію на торгівлю вроздріб тютюновими виробами? Що з акцизною декларацією за квітень–грудень 2022 р.?

Податківці проінформували, чи зобов’язаний СГ, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами, подавати декларацію акцизного податку, в т.ч. за періоди квітень–грудень 2022 р.?

Платник податків зобов’язаний за кожний встановлений Податковим кодексом України (далі – ПКУ) звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог цього ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Ця норма застосовується до всіх платників податків, в т. ч. спрощенців (п. 49.2 ПКУ).

При цьому платники, визначені пп. 212.1.15 ПКУ, а також платники, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді (п. 49.2-1 ПКУ).

Вкотре нагадуємо нашим читачам, що з 01.05.2022 р. набули чинності норми Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 р. № 1914-IX стосовно перенесення на виробників та імпортерів обов’язку сплачувати (у розмірі 5%) акцизний податок з реалізації СГ роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Звернуть увагу! Відповідно до п. 40 підрозд. 5 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ тимчасово, до 01.01.2023 р., сплата акцизу з реалізації СГ роздрібної торгівлі підакцизних товарів (тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну), вироблених до 01.04.2022 р., в т. ч. іноземними виробниками, та нереалізованих кінцевим споживачам до цієї дати, здійснюється у порядку та на умовах, що діяли до 01.04.2022 р.

Згідно з чинним до 01.05.2022 р. п. 212.1 ПКУ платниками акцизного податку, зокрема, є особа – СГ роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів (крім тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах).

Отже, акцизний податок з реалізації СГ роздрібної торгівлі:

- з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, які вироблені з 01.04.2022 р., рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які вироблені з 01.01.2022 р. – сплачується виробниками та імпортерами при їх реалізації, починаючи з 01.05.2022 р. тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, вироблених до 01.04.2022 р., в т. ч. іноземними виробниками, та не реалізованих кінцевим споживачам до 01.04.2022 р., тимчасово, до 01.01.2023 р., здійснюється у порядку та на умовах, що діяли до 01.04.2022 р. та сплачується СГ роздрібної торгівлі з обсягів реалізованих підакцизних товарів. При цьому останній звітний період за який сплачується податок – грудень 2022 р.

Форму декларації акцизного податку (далі – Декларація), Порядок її заповнення та подання затверджено наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 14 (далі – Порядок № 14).

Згідно з вимогами Порядку № 14 розрахунок акцизного податку по операціях з реалізації СГ роздрібної торгівлі підакцизних товарів здійснюється в додатку 6 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» (далі – Додаток 6) до Декларації.

При цьому, СГ роздрібної торгівлі при складанні Додатку 6 до Декларації мають дотримуватися визначення бази оподаткування – лише вартість реалізованих тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, які вироблені до 01.04.2022 р.

Слід вказати, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей відповідно до п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Отже, суб’єкт господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами, в порядку та на умовах, що діяли до 01.05.2022 р. зобов’язаний подавати декларацію акцизного податку щодо оподаткування 5% акцизом з роздрібної торгівлі підакцизних товарів за звітні місячні періоди:

  • по квітень 2022 р. включно – з усього обсягу реалізованих тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну;
  • травеньгрудень 2022 р. – лише за ті місячні звітні періоди у яких здійснено ним роздрібну торгівлю тютюновими виробами, тютюном та промисловими замінниками тютюну, які вироблені до 01.04.2022 р., в т. ч. іноземними виробниками, та нереалізовані кінцевим споживачам до 01.04.2022 р., з яких відповідно має бути обчислено податкове зобов’язання.

Про це інформує ІДД ДПС.

Про те, як складається ПН на тютюнові вироби, для яких встановлені МРЦ, важливу інформацію для платників акцизу з роздрібного продажу та про новий механізм розподілу акцизу з роздрібного продажу тютюнових виробів, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.