вгору

Чи застосовують штраф до неприбутківця за несвоєчасне подання реєстраційної заяви у разі внесення змін до установчих документів?

Неприбутковим підприємством, установою та організацією для цілей оподаткування податком на прибуток підприємств є підприємство, установа та організація, яка, зокрема, внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій. Це визначено пп. 133.4.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)

Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення їх до Реєстру та виключення з Реєстру затверджено постановою Кабміну від 13.07.2016 р. № 440 (далі – Порядок № 440).

Зокрема, п. 14 Порядку № 440 визначено у разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації, внесення змін до її установчих документів (або установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) до контролюючого органу подається реєстраційна заява з позначкою «зміни», до якої додаються копії документів відповідно до п. 6 Порядку № 440.

 

Заява та копії документів повинні бути подані протягом 30 календарних днів з дня держреєстрації таких змін, а у разі, коли держреєстрація змін не здійснюється, протягом 30 календарних днів з моменту виникнення зазначених у п. 14 Порядку № 440 обставин.

За неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складення податкової звітності, відповідно до вимог, встановлених ПКУ, передбачається застосування штрафних санкцій (п. 117.1 ПКУ). Так, на самозайнятих осіб накладається штраф у розмірі 340 грн., на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юрособи чи юрособу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 грн.

У разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, застосування штрафних санкцій збільшується вдвічі. Тобто, на самозайнятих осіб - 680 грн., на юридичних осіб - 2040 грн.

Таке роз’яснення надано на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 102.22.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.