вгору

Декларація з податку на прибуток зазнає змін: проект наказу Мінфіну

ДПС оприлюднила проект наказу Мінфіну “Про затвердження Змін до форми Податкової декларації” (далі – проект Наказу).

Проект Наказу розроблено з метою приведення форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897 (у редакції наказу Мінфіну від 28.04.2017 р. № 467), у відповідність до норм законодавства України.

Крім того, ДПСУ оприлюднила як сам проект Змін до форми декларації, так і проект її оновленої форми, а також  додатків ВП, ОВ та ТЦ.

Що передбачено?

Відповідно до пояснювальної записки:

1. Законом № 2330 ст. 142 ПКУ доповнено новим п. 142.4 щодо особливостей оподаткування платників податку – учасників індустріального парку.

З метою приведення Декларації у відповідність до положень ПКУ:

  • рядок 10 «Особливі примітки» доповнюється позицією щодо подання Декларації учасником індустріального парку;
  • показники Декларації новими рядками, в яких зазначаються передбачені п. 142.4 ПКУ об’єкти оподаткування;
  • додаток ТЦ до Декларації викладається в новій редакції.

2. Законом № 2480 внесено зміни до підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ щодо викладення в новій редакції п. 58, а також доповнення новим п. 64, яким передбачено тимчасове, за звітні періоди 2022 р., для учасників процедури врегулювання заборгованості, які беруть участь у взаєморозрахунках, що проводяться в цілях реалізації заходів, передбачених ст. 4 Закону України «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу», які є платниками податку на прибуток підприємств відповідно до розд. III ПКУ, зменшення фінрезультату до оподаткування на суму коштів, отриманих безпосередньо з держбюджету відповідно до Закону України «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу», на яку збільшився фінрезультат до оподаткування відповідно до Н(П)СБО або МСФЗ.

У зв’язку з цим додаток РІ до Декларації приводиться у відповідність до положень ПКУ.

3. Законом № 2600, зокрема, викладено в новій редакції пп. «д» пп. 141.4.1 ПКУ щодо визначення доходом нерезидента доходу від продажу чи іншого відчуження нерухомого майна або неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості чи подільного об’єкта незавершеного будівництва, розташованого чи який після прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта буде розташований на території України, що належать нерезиденту.

У зв’язку з цим, код рядка 7 додатка ПН до рядка 23 ПН до Декларації викладено в новій редакції.

Крім того, Законом № 2600 ст. 141 ПКУ доповнено п. 141.12, яким передбачено особливості оподаткування операцій з першого продажу за договорами купівлі-продажу неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості. Відповідні особливості оподаткування пов’язані із зменшенням та збільшенням фінрезультату до оподаткування.

У зв’язку з цим, додаток РІ до Декларації приводиться у відповідність до зазначених положень ПКУ.

4. Законом № 2719 внесено зміни, зокрема, до підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, який доповнено п. п. 66 та 67 щодо зменшення та збільшення фінрезультату до оподаткування, зокрема, на суму нарахованих доходів (витрат) від операцій, пов’язаних з отриманням об’єктів права власності рф та її резидентів, врахованих у фінрезультаті до оподаткування.

У зв’язку з цим, додаток РІ до Декларації приводиться у відповідність до зазначених положень ПКУ.

5. Законом № 2720, зокрема, ст. 141 ПКУ доповнено п. 141.13, який визначає особливості оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі.

У зв’язку з цими змінами, Декларацію доповнено додатком ОВ, в якому платники податку на прибуток, які здійснюють діяльність з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі, відображатимуть суму авансових внесків за кожний пункт обміну інвалюти, яка сплачується щомісяця та є невід’ємною частиною податку на прибуток.

Сплачена протягом звітного (податкового) періоду сума авансових внесків з податку на прибуток зменшує податкові зобов’язання з податку на прибуток, розраховані за результатами такого звітного (податкового) періоду за ставкою, визначеною п. 136.1 ПКУ, у сумі, що не перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання за такий податковий (звітний) період.

Тому додаток ЗП до Декларації доповнено рядком 16.5, в якому відображається сума нарахованих та сплачених авансових внесків з пунктів обміну інвалют, що зменшує суму нарахованого податкового зобов’язання з урахуванням положень ПКУ.

Планується, що проект Наказу набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.